Dobânzile la creditele luate de la IFN scad, prin lege

Sursa foto: Arhiva EvZ

Românii care au împrumuturi luate de la instituțiile financiare nebancare (IFN) sau care și-au propus să ia astfel de credite ar putea avea rate mai mici.

Legea care a plafonat dobânzile creditelor acordate de IFN-uri impune o limită maximă care poate fi încasată de acestea.

Lege nouă intrată în vigoare

Dobânda are acum o limită maximă. Astfel, pentru împrumuturile de până la 5.000 de lei, ea nu poate depăși 1% pe zi, pentru împrumuturile între 5.000 și 10.000 de lei dobânda este de 0.8% pe zi, iar pentru creditele între 10.000 și 25.000 de lei este impusă limita de 0,6% pe zi.

Spre exemplu, pentru un împrumut de 10.000 de lei, până acum clinetul plătea o dobândă de 500% . După legea intrată în vigoare, dobânda pentru acest credit este de cel mult 20.000

Toate împrumuturile sunt luate în considerare

Această măsură este aplicată retroactiv pentru toate creditele, iar pentru a se încadra în această lege, clienții trebuie să ceară reviziunea contractului. Până în acest moment, sunt multe IFN-uri care și-au anunțat consumatorii despre noile schimbări, rugându-i să semneze noile contracte mult mai favorabile.

ANPC-ul poate intervine

IFN-urile au 45 de zile la dispoziție să răspundă la somație sau să aplice noua lege. Dacă situația nu se rezolvă, românii se pot adresa ANPC sau instanțelor de judecată. Chiar dacă este un momentan rămâne la stadiu de scenariu de nedorit, este necesar. De cele mai multe ori, clienții care fac credite la IFN-uri sunt cei nefavorizați și neajutați de bănci.

Prin ce modalități s-au făcut cunoscute IFN-urile

Una dintre aceste modalități este că sunt renumite printre jucătorii dependenți de păcănele sau pariuri sportive. Aceștia se împrumut din cât mai multe părți, până intră în faliment sau, mai grav, până își pun capăt zilelor.

În timp ce există INF-uri care au practicat o dobână aproape corectă, care se apropia de dobânzile bancare, există ce IFN-uri care au cerut dobânzi anormale, care treceau de suma împrumutată.

Marcel Ciolacu, fostă victimă a IFN-urilor

La finalul lunii septembrie, Ciolacu prezenta situația în care s-a aflat în trecut. În 1992, împrumutul pe care l-a luat avea o dobândă de 150%. Astfel, acesta este conștient de greutatea creditelor IFN.

”Prin ‘92, când activam în privat, primul meu împrumut a fost cu 158%. Asta era dobânda. Am supraviețuit. Din câte ştiu eu, domnul ministru al Finanţelor a avut o discuţie cu toţi reprezentanţii sistemului bancar şi au convenit nişte lucruri foarte concret – nu va duce la creşteri de dobânzi”, a declarat Marcel Ciolacu, conform Fanatik.ro