BNR a redus rata dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, de la 9,5%,la 9%. Acest lucru va duce la scăderea dobânzilor atât pentru credite cât şi la depozite, în rândul băncilor comerciale.
De asemenea, instituţia a redus cu trei puncte rata rezervelor minime obligatorii, pentru moneda naţională, de la 18 la 15%, din pasive, începând cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009.
Totodată, rata rezervelor minime obligatorii în valută a scăzut cu cinci puncte, la 35% din pasivele băncilor, începând cu aceeaşi perioadă.
Mai multe credite
Acest lucru va face ca băncile comerciale să aibă mai multe lichidităţi pentru acordarea creditelor.
Analiştii economici se aşteaptau ca BNR să reducă azi dobânda de politică monetară, la 9%, în contextul temperării inflaţiei şi scăderii PIB peste aşteptări în primul trimestru, iar unii nu excludeau însă şi o scădere mai mare, de până la 0,75 puncte.
Economistul-şef al băncii centrale, Valentin Lazea, a declarat că un prim semn de relaxare a politicii monetare se va vedea, probabil, chiar în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) de azi.
Lazea a explicat că relaxarea politicii monetare în continuare va depinde de întărirea celor fiscale şi salariale.
El a reamintit despre "erorile de politică ale anului 2008".
Mix de politici "Mixul de politici econcomice din anul 2008 a fost nefericit, respectiv politică monetară extrem de tare, care să compenseze politicile fiscală şi salarială foarte laxe. Numai în măsura în care politica fiscală şi salarială se vor întări, politica monetară se poate relaxa", a afirmat Lazea, citat de Mediafax.
El a mai arătat că trebuie să se înţeleagă că România şi-a creat singură o problemă în 2008, respectiv majorarea deficitului bugetar la 5,4%, de care nu avea nevoie.
Ştire difuzată la ora 11:07 şi actualizată la 12:53
CITIŢI ŞI: BNR, profit de şapte ori mai mare