Doar turismul de weekend ce mai salvează Litoralul

Lipsa banilor și aspectul dezolant al stațiunilor îi țin pe români departe de Litoral, în această perioadă. Tarifele din stațiunile vedetă le depășesc cu mult pe cele ale bulgarilor, în timp ce sudul Litoralului vine cu o ofertă ceva mai atractivă

Pentru litoralul românesc, weekendul a ajuns o mană cerească. Hotelierii ştiu că, mai ales în ultimii ani, turiştii dau o fugă la mare pentru plajă, ziua, şi distracţie, noaptea, în special în zilele de la finalul săptămânii. Deşi tarifele sunt încă de extrasezon, şi până pe 19 iunie vizitatorii pot beneficia de preţuri atractive oferite prin programul „Litoralul pentru toţi”, puţini turişti se încumetă să cumpere bilete de odihnă în timpul săptămânii. Este încă perioada în care copiii sunt la şcoală, spun hotelierii, justificând astfel numărul mic de vizitatori de pe Litoral. Cele mai scumpe unităţi de cazare se regăsesc în Mamaia, cu tarife cuprinse între 150 şi 350 de lei pe noapte, în funcţie de confortul oferit.

În sudul Litoralului, unde sunt și mai puțini turiști, tarifele sunt cu aproape 30% mai mici. Pentru cine iubeşte distracţia zgomotoasă din cluburile sau de pe plajele de fiţe, este recomandată staţiunea Mamaia. Dar e nevoie de mulţi bani. Liniştea, aerul curat şi plajele întinse sunt însă la îndemână în staţiunile pline de verdeaţă din sudul Litoralului.

Oferte pentru vreme frumoasă

Mai toate ofertele de distracţie de pe Litoral depind de vremea frumoasă. La Mamaia, terasele de pe malul mării sunt pline. Plaja este sufocată de şezlonguri şi de beach-baruri, ilegale, răsărite peste noapte. „Nicăieri în Europa nu am văzut aşa ceva, cine dă aprobări pentru coşmeliile astea? În plus, nisipul este murdar, nimeni un curăţă algele de pe ţărm”, se arată indignat, Nae Firicescu, turist din judeţul Braşov. Pe plajele de fiţe din nordul staţiunii, cluburile şi-au angajat animatoare care dansează pe boxe, după muzica dată la maxim. „Seara mergem în club, prietenii noștri cheltuie, de obicei, în jur de 15 milioane”, spun două tinere din Brăila, care stau la soare pe un baldachin închiriat cu 70 de lei.

Turistele de weekend au auzit şi ele de Delfinariul din Constanţa sau de Muzeul de Arheologie „dar nu ne interesează, noi am venit să ne distrăm”. Dacă vremea ar fi potrivinică pentru plajă, în stațiunea Mamaia sunt doar două hoteluri de lux care oferă servicii de SPA, pentru cei cu dare de mână. „Distracţia de vreme rea” lipseşte şi în sudul Litoralului.

Sâmbătă, în pădurea Comorova din staţiunea Neptun, se deschide „Paradis Land”, un parc de aventură, întins pe o suprafaţă de 2 hectare. Weekendul vine cu vreme însorită pe Litoral, cu 24 de grade Celsius.

Vouchere de vacanță

Turismul intern, inclusiv cel de pe Litoral, ar putea crește datorită voucherelor de vacanță. Angajatorii le vor putea oferi salariaților, care vor cumpăra pe baza acestora sejururi turistice. „Au fost adoptate amendamentele care permit funcționarea acestui program, iar în circa o lună trebuie să apară și normele metodologice”, a explicat Dragoș Răducanu de la FPTR. Valoarea unui tichet este de 5.850 de lei. Avantajul patronului este că va putea deduce contravaloarea acestuia din calculul impozitului pe profit. Un impediment ar fi însă acela că puține firme mai realizează profit.