Doar o treime din studenți au loc în căminele universităților. Care sunt cele mai ieftine centre universitare

Doar o treime din studenți au loc în căminele universităților. Care sunt cele mai ieftine centre universitare

Doar o treime din studenții care învață în centrele universitare din România au asigurate locuri de cazare. În medie, fiecare universitate din țară asigură cazare pentru 32 – 34 la sută din studenți, inclusiv masteranzi sau doctoranzi, arată o cercetare realizată de EVZ. Există și două excepții, negative, în centrele universitare Cluj-Napoca și Constanța.

Atunci când vin la facultate într-un centru universitar, tinerii știu că pot beneficia de loc în cămin. Asta înseamnă automat o mare economie la buget: locul în camera de cămin este deseori mai mic decât 25% din valoarea unei chirii în orașul respectiv.

De exemplu, la Timișoara, oraș cu patru universități de stat, sunt asigurate aproximativ 13.100 de locuri de cazare pentru o cifră  estimată la 40.900 de studenți în  anul universitar 2017 – 2018. Studenții de la Politehnică și Universitatea de Vest plătesc cel mai puțin pentru cazare în căminele instituțiilor de învățământ: câte 100 de lei locul / lunar. La Științe Agricole, prețurile cazărilor sunt diferențiate pe sexe: un loc în camerele de băieți costă 145 – 175 de lei lunar, în timp ce un loc ”de fată” ajunge la 300 de lei ( rațiunea fiind că sunt numai două în cameră și au condiții mai bune).

Cazre iefitnă: 80 de lei / lunar

Ne puteți urmări și pe Google News

Iașiul așteaptă să aibă în jur de 50.500 de studenți în acest nou an universitar. Cele cinci universități asigură 17.250 de locuri de cazare, adică acoperă 34% din necesarul studenților înscriși la toate ciclurile de studiu. La Universitatea Tehnică, studenții pe locuri bugetate plătesc minim 80 de lei locul în cameră, una din cele mai mici valori din țară,  și maxim 120, în funcție de condiții. Ca regulă generală, locurile de care beneficiază studenții pe locuri nebugetate, costă dublu. La ”Cuza” un loc de cazare costă între 275 și 120 de lei (dacă sunt cinci studenți în cameră), în timp ce la Medicină se ajunge  și la cazare (de lux), 100 de euro lunar.

În centrul universitar București sunt disponibile cele mai multe locuri de cazare din România, peste 35.100. Cele din Regie, ale Politehnicii, au fost renovate recent și oferă cele mai bune condiții. În plus, în capitala țării există zeci de cămine private, unde valoarea unei chirii lunare începe de la 120 de euro pe lună.

Centre universitare fără locuri de cazare pentru studenți

La Cluj și Constanța situația cazărilor studenților nu mai este în graficul național. Dacă în restul marilor orașe rectorii consideră că e firesc să ofere cazare pentru o treime din studenți, în aceste două centre universitare sunt disponibile mult mai puține.

În capitala Ardealului,  pentru cei peste 67.000 de studenți care vor începe anul universitar în octombrie, sunt disponibile numai aproximativ 12.600 de locuri de cazare (care acoperă mai puțin de 20% din numărul total al cursanților). Cei care se înscriu la Babeș Bolyai vor plăti cel mai puțin pentru loc în cămin – 60 de lei lunar. În celelalte șase universități locurile de cazare valorează între 120  și 250 de lei lunar.

Cele patru universități din Constanța vor aduna, în acest nou an universitar, aproximativ 23.600 de studenți, însă numai pentru 10% dintre aceștia sunt disponibile locuri de cazare. Studenții vor plăti 8 lei ziua de cazare dacă studiază la Academia Navală, iar în rest între 165 și 280 de lei locul în cameră.