Intrarea Greciei în incapacitate de plată pare inevitabilă. Duminică seara, discuțiile dintre reprezentanții Atenei și creditorii ei, UE și FMI, au eșuat din nou, ajungându-se aproape de punctul de ruptură.

Totuși, cele două părți mai păstrează speranțe minime: ministrul grec de Finanțe a estimat, într-un interviu pentru cotidianul german Bild, că un acord privind datoria Greciei încă este posibil. La fel, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarar că Jean-Claude Juncker „rămâne convins” că o soluție „poate fi găsită până la sfârșitul lunii”.

„Ne aflăm la limita timpului disponibil pentru a salva situația”, a declarat o sursă europeană pentru AFP. Grecia trebuie să achite pe 30 iunie 1,6 miliarde de euro către FMI, și este aproape imposibil să o facă daă nu primește o nouă tranșă din împrumutul de 7,2 miliarde de euro din partea acelorași creditori.

Vărsămintele creditorilor către Grecia au fost stopate vara trecută, iar reluarea lor este legată de o serie de reforme pe care Atena trebuie să le aplice. Aceasta ezită, deoarece ar însemna să-și contrazică progamul anti-austeritate cu care a câștigat alegerile

În acest weekend, „grecii au venit cu mâinile în buzunare”, a declarat o sursă apropiată negocierilor. „Au un singur leitmotiv: să aibă loc o negociere politică”, adică în cadrul summit-ului european programat la sfârșitul lunii.

La Atena, vina pentru eșecul negocierilor a fost pusă pe pretențiile „iraționale” ale creditorilor, în special ale FMI, acuzat că are o poziție „intransigentă și dură”.

Ministrul grec de Finanțe nu-și pierde optimismul. Yannis Varoufakis a declarat pentru Bild:

„Un acord este realizabil într-o noapte. Dar cancelara (Angela Merkel – n.r.) trebuie să fie prezentă.”

Guvernul premierului Alexis Tsipras vrea să evite un „Grexit”, adică ieșirea Greciei din Zona Euro, a dat asigurări Varoufakis:

„Consider că Grexitul nu este o soluție, dar nimic nu poate fi exclus, așa cum nu este exclus ca o cometă să lovească mâine Pământul.”

Duminică, apreciind că propunerile Greciei „nu sunt serioase”, reprezentantul FMI, Poul Thomsen, nu a participat la discuții, potrivit unei surse bine informate citate de AFP.

Te-ar putea interesa și: