„Asta nu înseamnă că înfiinţăm trei secţii de votare, ci că sunt 334 de solicitări de pe tot mapamondul. Practic nu suntem în faţa faptului de a înfiinţa vreo secţie de votare la solicitare, în momentul de faţă. Dar datele sunt disponibile, sunt accesibile oricărui cetăţean, îi încurajăm pe cetăţeni să facă astfel de solicitări, pentru ca dreptul lor constituţional să fie exercitat în condiţiile optime, puse la dispoziţie de Parlament prin legile 288 şi 208 aprobate anul trecut", a spus Muhuleţ, într-o conferinţă de presă la MAE.

Potrivit acestuia, în prezent, românii din străinătate sunt mai favorizaţi decât cei din ţară în perspectiva dreptului de vot, sunt „discriminați pozitiv” și este de datoria lor să cunoască şi să se informeze prin apel la misiunile diplomatice ale României, la consulate, ambasade, ICR-uri, unde găsesc toate informaţiile.

Vicepreşedintele AEP a precizat că vor fi organizate secţii de votare atât în misiunile diplomatice, cât şi acolo unde cetăţenii solicită acest lucru, fiind necesar un număr de minim 100 de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinatate, prin înscrierea în Registrul electoral.

Întrebat dacă există o estimare a românilor care pot cere să voteze în străinatate la alegerile parlamentare, Muhuleţ a spus că oficial nu există, precizează Agerpres.

„Oficial avem doar o cifră de aproximativ 500.000 de cetăţeni români cu domiciliul în străinatate, care au paşaport de cetăţean român cu paşaport în străinatate", a spus Muhuleţ.