Procurorii DNA au descins marți pe proprietatea românească de la Brașov a unui fost șef de la Primaria Chșinău. Acesta este acuzat că a delapidat fondurile și bunurile de ajutor pentru refugiații ucraineni în Moldova.
Procurorii DNA au descins marți la vila din Brașov a unui fost șef de direcție de la Primăria Chișinău. Acesta este acuzat de delapidarea fondurilor pentru refugiații ucraineni.
DNA informează că procurorii au acționat ca urmare a unei cereri de asistență judiciară internațională în materie penală. Cererea a fost formulată de autoritățile din Republica Moldova.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au desfășurat mai multe activități într-o cauză ce vizează săvârșirea de către funcționari publici din Chișinău a unor infracțiuni de „abuz de putere și delapidarea mijloacelor din fonduri externe” comise în legătură cu gestionarea fondurilor obținute din surse externe, destinate refugiaților din Ucraina, anunță oficial Direcția.
Concret, arată DNA, printre altele, în baza unui mandat de percheziție domiciliară, emis de judecătorii Tribunalului Brașov, a fost efectuată și o percheziție domiciliară la un imobil din orașul Predeal, județul Brașov. Imobil este deținut de doi cetățeni moldoveni, ocazie cu care au fost ridicate mai multe documente.
Ulterior, toate înscrisurile au fost transmise de către procurorii din cadrul DNA - Serviciul de Cooperare Internațională și Programe autorităților din Republica Moldova pentru continuarea cercetărilor.
Surse judiciare afirmă că una dintre persoanele ce dețin imobilul percheziționat marți de DNA ar fi al primarului moldovean pro-rus Ion Ceban.
Cine este persoana învinuită de procurorii moldoveni
Persoana cu statut de învinuit în dosarul delapidării fomdurilor pentru refugiați se numește Boris Gîlcă. Prieten cu primarul Ion Ceban, acesta a deținut până nu demult funcția de șef al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău.
Amintim că, la 4 mai anul curent, Boris Gîlca și un subaltern de-al său au fost reținuți pentru 72 de ore. Funcționarii sunt bănuiți de delapidarea fondurilor externe și bugetare, destinate refugiaților din Ucraina. La modul practic, bunurile cumpărate pentru refugiați ar fi fost revândute.
„În cadrul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că personalul desemnat pentru activitatea CTPR, aflându-se la locul de serviciu, sistematic au sustras produse alimentare și nealimentare (inclusiv electrocasnice mari și mici, obiecte de mobilier, lenjerie de pat etc.) în proporții considerabile care au fost cumpărate din fondurile externe pentru refugiați”, spun acuzatorii.
La domiciliul lui Gîlcă a fost descoperit un depozit plin cu electocasnice. Acolo mai erau produse alimentare, detergenți și obiecte de igienă. În Chișinău se vehiculează că din fondurile pentru refugiați a fost procurat și mobilierul pentru sediul Mișcării Alternative Naționale. Acesta este un partid fodat și condus de Ion Ceban.
Edilul capitalei, Ion Ceban, a acuzat partidul de guvernământ pentru hărțuirea colegilor. Consilierii PAS din CMC, care au menționat că acuzațiile lui Ceban „sunt pur politice și de victimizare”.
Pe 5 mai, Boris Gîlca a transmis edilului cererea de demisie din funcție. Ion Ceban nu i-a acceptat demisia și i-a luat apărarea lui Gîlcă.