DNA joacă tare în cazul lui Dan Șova. Vor risca senatorii pușcăria pentru a-l salva încă o dată de arest?
- Silviu Sergiu
- 16 aprilie 2015, 00:00
Direcția Națională Anticorupție nu glumește deloc în ceea ce privește dosarul lui Dan Șova.
Văzând că Senatul tergiversează publicarea hotărârii prin care a respins, printr- un vot strâmb, arestarea liderului PSD, procurorii din subordinea Laurei Codruța Kovesi- proaspăt întoarsă de la Bruxelles, unde au fost remarcate performanțele DNA în lupta cu corupția- a amplasat în Senat o bombă cu ceas, care, dacă va exploda, le va tăia multora cheful de a mai proteja parlamentari acuzați de corupție. Concret, DNA a cerut să i se pună la dispoziție „toate înscrisurile întocmite de Senat în anii 2014 și 2015, ca urmare a cererilor Direcției Naționale Anticorupție pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a senatorilor în funcție în perioada 2014- 2015”. De abia acum lucrurile încep să devină foarte serioase, iar cei care au încălcat legea ar trebui să își facă probleme.
Înainte de toate, se impune o scurtă recapitulare a cazului Dan Șova. DNA a cerut Senatului să încuviințeze arestarea sa în dosarul căpușării, prin firma proprie de avocatură, a Complexurilor energetice Turceni și Rovinari. În acest dosar, s-a început deja urmărirea penală împotriva lui Șova. Procurorii l-au acuzat că a distrus dovezi de pe hard-disk-urile computerelor firmei și că a depus la dosar o serie de înscrisuri falsificate, în încercarea de a-și dovedi nevinovăția. Senatul a dat un vot pe cererea de arestare, dar s-a ajuns la concluzia că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru încuviințarea acesteia.
O decizie abuzivă, deoarece senatorii au ignorat cu bună știință Constituția și au luat în calcul un articol din Regulamentul Senatului. Legea fundamentală prevede că hotărârile se iau cu majoritatea simplă a celor prezenți, nu cu majoritatea calculată din numărul total al senatorilor, așa cum stabilește Regulamentul sau Statutul senatorilor și deputaților. După ce l-au salvat pe Șova, senatorii au modificat cele două acte normative, Regulamentul și Statutul, în spiritul Constituției, semn că știau că lucrurile sunt în neregulă.
Când credeau că l-au scăpat pe Șova, Curtea Constituțională le-a dat un veritabil șah juridic, obligând Senatul să publice în Monitorul Oficial hotărârea de neîncuviințare a arestării. Scriam atunci, într-un editorial dedicat deciziei CCR, că salvarea lui Dan Șova de arest se transformă, dintr-o victorie de etapă, într-un veritabil dezastru. Anticipam atunci că puține lucruri îl mai pot scăpa pe senatorul PSD de arest.
Mă bazam pe o declarație a lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, care anunța că se va supune deciziei Curții. Mărturisesc că nu-mi imaginam că publicarea hotărârii va fi tergiversată, deși nu există niciun termen legal pe care Senatul trebuie să-l respecte. Mai mult, senatorii aveau experiență în tergiversări. Un exemplu este cazul liberalului Akos Mora, găsit incompatibil prin sentință definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a fost însă deposedat de mandat cu o întârziere de peste un an.
În loc să grăbească publicarea hotărârii, președintele Senatului a cerut consultări cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe motiv că, în ultima vreme, au apărut dispute între puterea legislativă și cea judecătorească. Ieri, conducerea Senatului trebuia să decidă cum vor proceda în cazul dan Șova. Ar fi urmat, probabil, o nouă amânare. Numai că procurorii au aruncat bomba. Când cererea DNA a ajuns în această cameră, același balet al membrilor Biroului Permanent, aceleași chichițe avocățești. Ba că Senatul va transmite documentele solicitate „conform regulilor instituționale”, ba că „cererea trebuie să fie adresată de Ministerul Justiției”, ba că „nu sunt precizate care sunt documentele” etc.
DNA nu a cerut însă încuviințarea unei percheziții în grup a senatorilor, pentru a se respecta procedura în care este implicat Ministerul Justiției. Nu. Înclin să cred că procurorii au demarat o anchetă pentru a stabili dacă s-a încălcat legea atunci când nu a fost încuviințată arestarea lui Dan Șova, sau a altor senatori. În această situație, DNA are dreptul legal să solicite în mod direct înscrisuri oficiale de la orice instituție a statului. După toate probabilitățile, cercetarea este in rem.
Adică sunt verificate faptele. Deocamdată. Dacă procurorii vor începe urmărirea penală împotriva unor membri ai conducerii Senatului și vor solicita arestarea sau percheziția lor, atunci vor trimite cererea prin Ministerul Justiției. O astfel de situație ar putea apărea, dacă senatorii s-ar apuca să distrugă o parte din înscrisurile oficiale solicitate de DNA. Mi-e greu să cred că vor face asta, dar nu se știe niciodată.
Cert este că acțiunile DNA cresc presiunea pe grupul restrâns de senatori, care, din câte se vede, vor să-l scape de arest pe Dan Șova. Cu orice preț. O pot face și de acum încolo, dar cu unele riscuri majore. Li se pot deschide dosare penale pentru abuz în serviciu, obstrucționarea Justiției sau favorizarea infractorului. Este evident că în cazul Șova avem de-a face cu un act deliberat de blocare a arestării sale, pentru care nimeni nu este vinovat. Pentru moment.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.