În dosarul privindu-i pe Claudiu Florică, Dinu Pescariu, Gabriel Sandu și Călin Tatomir, procurorii de la DNA au vrut să obțină o condamnare, în pofida celor două achitări definitive pronunțate de instanțele de judecată.
Pentru acest lucru, DNA a formulat un recurs în casație, un instrument juridic extrem de rar, și foarte greu admisibil.
În cursul zilei de luni, după mai multe luni, timp în care dosarul ”Microsoft 3” s-a aflat pe rolul instanței supreme, judecătorii au decis să respingă cererea DNA.
”Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva deciziei penale nr. 64 din data de 12 septembrie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2996/1/2021”, se arată în sentința instanței supreme. şedinţă publică, astăzi, 30 ianuarie 2023.
Acuzațiile s-au prescris
Cei patru au fost trimiși în judecată de către DNA, procesul aflându-se pe rolul instanței supreme timp de cinci ani de zile.
Dosarul ”Microsoft 3” a fost trimis în judecată în cursul anului 2017. Acuzațiile aduse de DNA se referă la infracțiunile de abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani.
Concret acuzațiile erau legate de modul în care a fost atribuit un contract pentru cumpărarea de licențe Microsoft, la nivelul anului 2009. La momentul respectiv, ministrul Gabriel Sandu era acuzat că ar fi primit suma de 2.1 milioane euro, pentru ca o societatea comercială, respectiv D.Con - Net AG, să obțină contractul de livrare a respectivelor licențe, în valoare totală de 51 de milioaned de euro. Banii ar fi fost dați de Dinu Pescariu și Claudiu Florică.
Al patrulea personaj care apare în dosar Călin Tatomir, era directorul Microsoft România.
În 2021, completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că acuzațiile sunt prescrise, drept pentru care au dispus încetarea procesului penal.
DNA a pierdut din nou
Cei de la Direcția Națională Anticorupție au mers mai departe și au depus apel la completul de cinci judecători, investit foarte rar să judece astfel de pricini.
Decizia a fost amânată pentru trei luni de zile, după care și acest complet a stabilit că acuzațiile sunt prescrise, drept pentru care decizia a fost de respingere a apelului. În acest caz, decizia era definitivă.
Doar avocatul Roșu a câștigat în casație
Cu cele două sentințe pe masă, DNA a atacat din nou, de această dată folosind o cale extraordinară de atac, și anume recursul în casație.
Procurorii DNA au făcut abstracție de cele două decizii ale Curții Constituționale, foarte clare, care arată că termenul prescripției care se aplică în dosarele penale, este cel al prescripției generale, de zece ani, în cazul de față, și nu a celei speciale, mult mai mari, de 20 de ani.
La termenul de azi, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul în casație motivând tocmai acest lucru, și anume că termenul prescripției generale a fost împlinit în anul 2019.
În ultimii ani, instanța supremă a admis foarte puține recursuri în casație. Cel mai celebru a fost cel din decembrie 2021, când avocatul Robert Roșu, condamnat fără probe de ”completul negru”, în celebrul dosar ”ferma Băneasa”, la cinci ani de închisoare, a fost eliberat.
Sentința de condamnare a fost anulată, iar în urma recursului în casație, în rejudecare, Înalta Curte a decis achitarea definitivă a avocatului Robert Roșu, și repunerea acestuia în toate drepturile cetățenești.