Evenimentul Zilei > International > Dmitri ROGOZIN anunță că se va întâlni cu Igor DODON în Iran. Susține că Meleșcanu a evitat o escală la MOSCOVA
Dmitri ROGOZIN anunță că se va întâlni cu Igor DODON în Iran. Susține că Meleșcanu a evitat o escală la MOSCOVA

Dmitri ROGOZIN anunță că se va întâlni cu Igor DODON în Iran. Susține că Meleșcanu a evitat o escală la MOSCOVA

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat, ieri, că plănuiește să se întâlnească cu președintele moldovean Igor Dodon, în 5 august, la instalarea în funcție a președintelui iranian Hassan Rouhain, la Teheran.

Vineri, un avion rusesc de pasageri, de tip S7, cu Dmitri Rogoin a bord, care mergea la Chișinău, a fost oprit din a intra în spațiul aerian românesc, din cauza faptului că oficialul rus se află pe lista de snacțiuni a UE la dreasa Rusiei și îi este interzisă intrarea pe teritoriul statelor membre.

La bordul avionului se aflau 160 de pasageri. Aparatul a zburat în cercuri deasupra Ungariei, apoi a mers la Minsk, pentru realimentare și pentru a contacta autoritățile rusești. Rogozin s-a întors de acolo la Moscova.

„O să fiu alături de președintele Dodon la inaugurarea noului mandat al lui Rouhani în Teheran, și ne vom întâlni pe marginea acestui eveniment. Desigur că vom discuta probleme serioase, avem nevoie de grabații, de răbdare, nu mai putem avea încredere în garanțiile oferite de acești obtuji naționaliști”, a spus Rogozin pentru pesa rusă.

Ministerul rus de Externe a protestat față de decizia României de a interzice survolul avionului rusesc.

Președintele moldovean, Igor Dodon, a declarat că Rogozin și-a confirmat vizita în Moldova, în ciud încercărilor autorităților de la Chișinău de a anula vizita unei delegații rusești, cu avioane militare, la aniversarea a 25 de ani de la războiul din Transnistria.

Pe de altă parte, Rogozin susține că ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, ar fi refuzat să treacă prin Moscova, după incidentul cu avionul, dar și-a schimbat ruta de zbor, scrie presa de la Moscova.

Meleșcanu se află în Kazahstan, în perioada 27-28 iulie, pentru participarea la Ziua României în cadrul expoziției internaționale "EXPO 2017 Astana Future Energy".