Divorţul, mai simplu pentru soţii de naţionalităţi diferite

Comisia pentru Libertăţi Civile din cadrul Parlamentului European a adoptat un raport care vizează problemele cuplurilor formate din cetăţeni comunitari care provin din ţări diferite, axându-se, în special, asupra divorţurilor.

Departe de a standardiza procesul de divorţ, propunerea doreşte să armonizeze legislaţia în posibilele dispute care apar în judecarea divorţului, mai ales atunci când se face referire la locul şi legea după care se judecă acesta.

Astfel, conform noilor norme, cuplurile ar putea deschide proces de divorţ în ţara pe care ei o consideră cea mai potrivită să le reprezinte drepturile.   Raportul propune ca, "în cazul în care cuplurile au cetăţenii diferite, să poată aleage statul membru unde doresc să divorţeze".

Prin urmare, un cuplu poate deschide acţiune de divorţ în ţara de origine, în ţara în care cei doi s-au căsătorit, în ţara unde au domiciliul permanent sau în ultima ţară de reşedinţă.

Raportul îşi propune să acorde o mai mare atenţie soţilor, prin crearea unui sistem de informaţii pe internet din care aceştia să afle care sunt repercursiunile practice în cazul unui eventual divorţ.

Pentru a deveni funcţională în UE, noua propunere legislativă trebuie să fie aprobată de toate statele membre. Suedia este ţara care a respins categoric propunerea,în timp ce România s-a declarat de acord cu ea, scrie site-ul Parlametului European.

În ţara noastră, cele mai frecvente cazuri de căsătorii trans-naţionale sunt acelea ale româncelor care au soţi italieni sau spanioli.