Editura Evenimentul si Capital

Divanul persan. Hassan Molavi Tabrizi despre avere. Gemenii se descurcă, Leii pândesc │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 4190 Vizualizari

Miliardarul iranian Molavi a făcut o bună parte din avere construind aerodroame, drumuri, cazărmi și fortificând insula Kish, de unde se putea controla Strâmtoarea Ormuz, pentru americani. Noul regim al aitolahului Khomeini, de pe atunci, nu prea îl ținea în brațe. Așa că, ca să intre în grații, Molavi a pupatul papucul lui Khomeini, la figurat, desigur și i-a promis ”că aduce apă”. Adică o să facă un baraj de 127 de metri înălțime! Cu cine, că iranienii uitaseră ingineria și arta marilor construcții persane din antichitate. Cu românii, că ei se pricep. Așa am ajuns la Teheran pe data de 4 august 1983.

HOROSCOP S-au născut, pe 31 mai: Walt Whitman, Clint Eastwood, Don Ameche, Brooke Shields, Saint-John Perse, John “Bonzo” Bonham, Nicu Alifantis, Adriana Bittel, Onisifor Ghibu, Răsvan Popescu.

Pe 31 mai sunt, în calendarul creștin-ortodox, Sfinții Ermie, Eusebiu și Haralambie.

Prin unele cărţi mai vechi se pomeneşte de o “sărbătoare a boilor” pe 31 mai, când boii erau lăsaţi să se odihnească, cu coronițe de flori pe coarne.Irimia (Ermie) sărbătoarea boilor, marchează un alt eveniment semnificativ în calendarul gospodăresc” – spune d-na Antoneta Olteanu, în CPR, pagina 197.

Cât de repede trece timpul, dragi lupi, padawani și hobbiți! Aşa de repede se fofileză pe lângă mine minutele, orele, zilele, lunile... anii! Iată, a trecut ceva vreme de la ultima pildă. Ne întoarcem din nou în fabuloasa Persie, la magnatul Molavi, cel de la care am învăţat multe, dar, vai, sau ouch, nu am cum să le aplic în pustnicia mea, ar râde cățelușele de mine!

HOROSCOP Hassan Molavi Tabrizi avea o meteahnă. Voia să fie considerat atoateştiutor. Nu era o pretenţie absurdă, sau o vanitate necontrolată. El conducea prin relaţia personală care se stabilea între el şi persoana cu care discuta. De aceea trebuia să fie superior. În orice, chiar în artă, cultură, religie, sau în chestiuni tehnice foarte specializate. Avea biroul plin de enciclopedii, iar înaintea unei întîlniri consulta adesea subiectul discuţiei. Uneori, cînd nu avea timp sau era prea plictisit, avea totuşi 85 de ani, şi jocul ăsta social îl mai făcuse de cîteva mii de ori înainte – deci, cînd era prea plictisit ca să se mai documenteze, consulta agenda lui telefonică, sau anuarul şi suna un mare specialist în domeniu. Reţinea o frază foarte specializată din sfera subiectului pe care o plasa într-un moment de maximă încordare, în timpul discuţiei. Partenerul de conversaţie avea impresia că seniorul „uns cu toate alifiile” se joacă cu el, că deţine mai multe informaţii decît arată. Devenea prudent, iar Hassan prelua iniţiativa discuţiei şi o conducea către domenii foarte cunoscute lui, în care era expert. Apoi, după ce îşi zdrobea partenerul de discuție cu experienţa şi înţelepciunea acumulate, revenea brusc la subiectul în chestiune, prezentînd concluziile. Concluziile lui. De obicei lucrurile se opreau aici, pentru că Molavi nu era nici prost şi nici absurd, iar ceea ce propunea el, era, de obicei, convenabil.

Uneori, cîte un tip mai încrîncenat replica că nu au convenit de fapt, nimic, pentru că nu au căzut împreună, la un acord. Hassan se ridica în picioare cu mîna întinsă „La revedere, domnul meu, nu ai înţeles nimic! Îţi las trei zile să înţelegi şi te aştept la aceiaşi oră!”. Îmi spunea că trebuie să procedez la fel. Eu replicam că el poate folosi tehnica aceasta de la înălţimea celor 85 de ani şi a celor trei miliarde de dolari pe care îi are. „La revedere, domnul meu, nu ai înţeles nimic!” – îmi răspundea, râzând.

La șerkate, la firma lui Molavi, pe Kharim Khan-e-Zand numărul 145, în clădirea cu cinci etaje, Molavi venea primul și pleca ultimul, de obicei noaptea târziu. De multe ori mă aștepta când eram plecat în vamă la o mie de kilometri, la Bazarghan, sau la Giulfa. Bun, eram eu îmbrăcat ca un OMON, și șoferul meu Doroskar avea la spate, sub cămașa pe dinafară, ceva ce părea a fi un Colt 1911, era țară în război cu multe probleme pe drumuri. Uneori, Hassan mă aștepta cu un pahar de votcă cu multă gheaţă. Avea grijă să-l nu-l vadă paznicul de noapte Heidary, un criminal notoriu, dar un fanatic religios. Odată, cînd credinciosul gardian l-a văzut că bea s-a repezit şi i-a aruncat băutura, apoi s-a prosternat la pămînt : „Omoară-mă stăpîne, dar nu o să te las să păcătuieşti în sfînta zi de Vineri!” Aşa, ca să facă economie la băutura făcută special pentru el de o distilerie armeană foarte oficială, de pe drumul spre Qazvin, Molavi era foarte atent. Atunci îmi spunea: „Aș dori să te implici mai mult în afacerile mele, dar de asemenea ştiu că o să pleci şi o să mă laşi pe mine, om bătrîn, cu toate pe cap!” Eu îi răspundeam : „Ce faci muhandez, inginere, mă condiţionezi să plec, sau mă pui la încercare?”. „Nu, dragă pessar, fiule, îţi spun realitatea. Eşti tânăr și imprudent, Doroskar mi-a spus de aventurile tale de la Karakelissa. Dar, de fapt, nu îţi place banul şi de aceea o să pleci...” Ceea ce s-a şi întîmplat. Nu ştiu nimic din ceea ce s-a întîmplat cu Molavi. Nu ştiu dacă mai trăieşte. Probabil că nu. Nu ştiu ce s-a întîmplat cu cele trei miliarde de dolari, averea pe care o avea. Nu am vrut să ştiu. Poate, la anul o să mă simt mai pregătit să aflu.

HOROSCOP Au trecut mulți ani, prea mulți. „Averea este ca lîna pentru covoare. Cineva o pregăteşte, cineva o colorează, cineva o pune în războiul de ţesut, cineva vinde covorul.”– spune un foarte vechi proverb persan, amintit des de Molavi. Ce am învăţat bine în Iran sunt trei lucruri: despre covoare, despre femei şi despre... avere.

Molavi era un patriarh. Împărțise deja averea lui lichidă la cele patru fiice pe care le avea, dar păstrase activele, șantierele, utilajele, sediile de firme, magazinele, restaurantele. ”Încă mai pot să fac bani!” spunea Molavi. Într-o seară am venit obosit-mort de la Shahryar, făcusem pasavanarea pentru un convoi de basculante. Molavi mă aștepta cu caviar regal și vodca rece, cu gheață, în două pahare de cristal cum nu mai am văzut de atunci. Cristal adevărat, care cânta când puneai buza pe pahar. Uitasem să vă spun că în Iran, nu există interdicția să bei la volan, așa cum în România nu există interdicția să consumi tariak (opiu bază) la volan. Pe atunci beam ce îmi dădea Molavi, poate odată la două săptămâni și fumam, poate la fel de rar, câte o pipă, una dintre cele date de Mircea Eliade.

Molavi s-a uitat lung la mine. Parcă mă vedea prima oară. ”Știi, ți-am descifrat caracterul!” mi-a spus. Probabil că avea dreptate, spiritul lui era viu și foarte iscoditor. Nu știu de ce, dar, de atunci, miliardarul Hassan Molavi Tabrizi, mă cam ocolea. Am crezut că așa vrea să-și ia la revedere, fără scene patetice, mă pregăteam să mă întorc în țară cu soția și fetița de nici un an.

Totuși, când am intrat la el cu niște acte la semnat, m-a sărutat de trei ori, apăsat, cu lacrimi în ochi și mi-a spus: ”Du-te odată, om sucit și nemaipomenit, tu urăști banii și averile din toată inima, mai mult, refuzi să te îmbogățești, dacă este o boală și o iau și eu?” a spus, cu un ochi râzând și cu un ochi plângând.

Am fost timp de 15 ani în 54 de țări. Am cunoscut cam o sută-două de oameni foarte importanți, regi, regine, miniștrii, ambasadori, miliardari etc etc Dar la nimeni nu am ținut așa de mult ca la micul iranian, ce făcea în fiecare dimineață yoga tibetană, Marele Maestru al Lojii Persane a Ritului Scoțian Antic și Acceptat, Kotub in Zurkhane, în Casa Puterii, Membru în Marele Consiliu al Bazarului, prieten bun cu regele Iordaniei, Hussein bin Talal și cu încă mulți alții - miliardarul Hassan Molavi Tabrizi!

Fiecare țară are oameni foarte bogați, este normal, altfel nu ar fi oameni săraci. Dar tare mi-aș dori ca miliardarii din România să fie de cultura, erudiția, politețea, patriotismul, generozitatea, credința și înțelepciune lui Molavi!

O să mă uit la stele cum făcea și Ptolemeus din Alexandria, cu ochiul liber. Așa am un orizont de vedere, cu luneta aveam doar un punct de vedere! În definitiv toată astrologia a fost descoperită de oameni care se uitau la cerul nopții cu ochiul liber, nu cu telescoape! Așa o să treacă o bună parte din noapte, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

⃰ ⃰ ⃰

HOROSCOP

BERBEC Perioada îţi este relativ favorabilă, cu aspecte bune, dar trebuie să fii prudent, mai ales să nu te grăbești nejustificat, inutil. Graba strică treaba, mulți au verificat acest lucru! Uranus din zodie te scutură în toate direcţiile. De fapt tu ai derapat şi ai luat-o pe arătură, constaţi dimineaţa, unde activezi. Totuşi căldura relaţiilor umane şi spiritul viu şi drept al zodiei te apără să intri pe curs de coliziune cu vreun coleg sau şef. Spune Tatăl Nostru, putea să fie mai rău şi zâmbeşte! Moderaţie în relaţiile cu semnele de pământ. Seară relativ liniştită!

Viorica Dancila, SAH la Dragnea! Declaratiile care o pot arunca afara din guvern

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI