Dispută pe diagnosticul jandarmilor bătuți

Momentul bătăii jandarmeriței în vârstă de 23 de ani, cu pumni și picioare, nu i-a impresionat foarte tare pe principalii pioni ai mișcării #rezist de pe Facebook.

Aceștia au negat diagnosticul prezumtiv al Ștefaniei, pus inițial de către cadrele medicale SMURD și menținut de urgentiștii spitalului Floreasca. Încă din primele minute de la acest incident, reporterii EVZ au mers pe urmele Ștefaniei și au aflat, pas cu pas, procedurile medicale prin care a trecut. Unele dintre informații au fost postate în acea noapte, pe evz.ro.

● După ce a fost scoasă din mulțime, coordonatorii SMURD au observat neconcordanțe în mișcările ei și multiple traumatisme și au ridicat suspiciunea de traumatism grav în zona cervicală. Medicii au fost cei care au insistat ca tânăra să fie trimisă către o unitate de urgență.

● Tânăra a ajuns la camera de gardă a Spitalului de Urgență Floreasca. Pe baza simptomelor – unele care nu pot fi dezvăluite în amănunt din cauza regulamentului protecției datelor cu caracter personal – a fost preluată urgent de o echipă alcătuită din medic neurochirurg și medic ortoped.

● Atât jandarmerița cât și colegul ei, care a încercat să o protejeze în timpul asaltului, au fost supuși unor examene imagistice complexe (RMN), care au infirmat suspiciunea de fractură cervicală, dar nu au infirmat și suspiciunea de microleziune cervicală.

● Pe perioada internării, Ștefania și colegul ei au primit tratament de susținere și le-a fost urmărită evoluția.

● Luni, 13 august, cei doi au fost supuși din nou unor examene imagistice, iar dacă în urma acestora se stabilește absența oricăror traumatisme, cei doi jandarmi vor fi externați. Jandarmeria a fost pusă la zid și acuzată că a exploatat incidentul Ștefaniei și că diagnosticul nu ar fi fost unul cu adevărat grav. Realitatea este că și familia fetei a fost înștiințată de către medici despre suspiciunea de traumatism cervical, care ar putea avea complicații grave dacă s-ar confirma.