Producătorii din UE vor avea o serie de obligații noi vizavi de comercializarea dispozitivelor electronice. Acestea au fost stabilite recent de Parlamentul European și vin în sprijinul cumpărătorilor.
Electrocasnicele stricate nu se mai aruncă, ci se repară. Decizia face parte din setul de măsuri asupra cărora deputații Uniunii Europene au convenit recent. Astfel, companiile care produc dispozitive electronice vor fi nevoite să asigure reparații.
Dispozitive electronice stricate, reparate de vânzători
Parlamentul European vrea să reducă risipa, iar în acest sens a impus o serie de reguli pentru producători. Pentru a crește gradul de reparare a anumitor categorii de dispozitive electronice, aceștia au decis să îi îndemne pe vânzători să le repare pe cele stricate.
În acest mod, consumatorii nu vor mai fi îndrumați direct spre a-și achiziționa alte dispozitive electronice noi.
Măsura a fost propusă de la începutul anului
De altfel, Comisia Europeană a propus încă din luna martie, legea care să oblige vânzătorii să repare gratuit un produs. Măsura vizează perioada de garanție legală de doi ani. De asemenea, aceasta este aplicată în cazul în care costul nu ar fi mai mare decât cel al unei înlocuiri.
Normele impuse de Parlamentul European pentru producători includ produse precum frigidere, mașini de spălat vase, aspiratoare. Totodată, cei care produc sisteme de stocare a datelor sau echipamente de sudură vor avea aceleași obligații.
Garanții mai mari la achiziția unor dispozitive electronice
Deputații UE au votat cu 590 de voturi pentru și 15 împotrivă, noua lege. Conform acesteia, garanția legală de doi ani ar urma să fie prelungită cu încă un an. În același timp, companiile din UE vor fi încurajate să să ofere stimulente pentru reparațiile produselor. Parlamentul European ar urma să stabilească text final al acestei legi, alături de cu guvernele UE.
În același timp, piesele de schimb ar urma să fie mult mai accesibile ca până acum.
„Vrem să punem capăt costurilor prohibitive pentru piesele de schimb. Acestea ar trebui să fie disponibile la un preț accesibil și fără obstacole puse în cale.”, a arătat Rene Repasi, un deputat social-democrat german.
Conform planurilor CE, legea ar trebui să intre în vigoare înainte de alegerile parlamentare europene din iunie.