Evenimentul Zilei > Actualitate > Disperarea lui Dan Voiculescu: Plângeri penale pentru anularea codamnării de 10 ani
Disperarea lui Dan Voiculescu: Plângeri penale pentru anularea codamnării de 10 ani

Disperarea lui Dan Voiculescu: Plângeri penale pentru anularea codamnării de 10 ani

Fostul ministru al Agriculturii, Dacian Cioloș, a fost audiat ieri la Parchetul General. Procurorii din subordinea lui Tiberiu Nițu i-au luat o declarație de martor.

Fostul ministru al Agriculturii, Dacian Cioloș, a fost chemat la Parchetul General pentru a da explicații în urma unei plângeri penale depuse de un complice al lui Dan Voiculescu. După mai multe ore de așteptare, Cioloș a plecat de la Parchet. „Calitatea mea în acesta anchetă a rămas doar aceea de martor și nu există o urmărire penală împotriva mea”, a spus fostul comisar european al Agriculturii.

Cine a făcut plângerea

Plângerea penală la adresa fostului demnitar a fost făcută de Jean Cătălin Sandu- condamnat la 6 ani închisoare în cazul ICA, complice al lui Dan Voiculescucare execută 10 ani de închisoare în același dosar. Sandu a fost angajatul lui Voiculescu, apoi fost director al Departamentului juridic din Agenția Domeniilor Statului dar și vicepreședinte al Partidului Conservator.

Acesta este nemulțumit de faptul că Ministerul Agriculturii, condus pe atunci de Dacian Cioloș, s-a constituit parte civilă cu 60 milioane de euro în cazul ICA. Sandu susține, alături de alt condamnat, Sorin Pantiș, că Ministerul Finanțelor Publice trebuia să se constituie parte civilă, nicidecum ministerul Agriculturii.


FOTO: Dan Voiculescu execută 10 ani de închisoareAcelași lucru l-a susținut și Pantiș, la ultimul termen, fostul ministru Sorin Pantiș spunea că Dacian Cioloș a dat curs, fără avizele necesare, cererii DNA de constituire a Ministerului Agriculturii ca parte civilă, ceea ce a fost „un abuz”.

Un alt apropiat al lui Dan Voiculescu, Vlad – Nicolae Săvulescu, fost director al Direcției Privatizare – Concesionare a ADS- condmnat la 6 ani în dosarul ICA, a depus, anul trecut, o plângere similară la DNA. Aceasta era îndreptată tot împotriva lui Dacian Cioloș, împotriva actualului ministru al Agriculturii, Daniel Constantinpentru acuzații de favorizarea infractorului, și împotriva mai multor funcționari din minister.

Ce spunea pe blog

Dan Voiculescu l-a acuzat la începtul acestui an pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, de lipsă de conştiinţă, la fel ca în cazul Cameliei Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat, şi a lui Emilian Eva, procurorul care i-a instrumentat dosarul ICA. „Anul 2015 va fi anul în care Băsescu, Udrea, Macovei, Emilian Eva, Camelia Bogdan, Daniel Constantin vor fi judecați de Dumnezeu, dar și de justiție”, a scris Voiculescu, pe blogul său.

Voiculescu a făcut o plângere penală, anul trecut, împotriva judecătorilor, pe care i-a acuzat de „represiune nedreaptă”.

Miza: Redeschiderea cazului

Dacă procurorii vor lua de bune plângerile făcute de complicii lui Dan Voiculescu, acest lucru ar arunca în aer condamnările din dosarul ICA, potrivit unor specialiști în drept. Astfel, dosarul ICA ar trebui rejudecat, cu Ministerul Finanețelor ca parte civilă, și nu cu Ministerul Agriculturii, cum a stabilit instanța. Aceasta este și motivul pentru care complicii lui Dan Voiculescu insistă cu plângeri penale. Postul Antena 3 a tratat ieri acest subiect pe larg în emisiunile zilei. Moderatorii postului au cerut și audierea lui Daniel Constantin, actualul ministru al Agriculturii.