Discuție la firul ierbii despre Brexit cu un tânăr român din Marea Britanie. Reportaj al celor de la Daily Miror în orășelul Peterborough, cunoscut pentru numărul mare de imigranți

Discuție la firul ierbii despre Brexit cu un tânăr român din Marea Britanie. Reportaj al celor de la Daily Miror în orășelul Peterborough, cunoscut pentru numărul mare de imigranți

Mare dezbatere mare în orășelul britanic Peterborough din regiunea Cambridgeshire, rămas fără primăriță, care și-a dat demisia după ce a fost prinsă cu minciuna în urma unei anchete polițienești.

Procedura a fost mai mult decât democratică. Poporul orășelului a fost chestionat dacă o mai vrea în fruntea sa pe primărița Fiona Onasanya, iar lumea a spus nu.

În data de 6 iunie se vor organiza aici alegeri locale. Dar contextul electoral e și mai amplu, pentru că se interpun și alegerile europarlamentare. Cât timp Marea Britanie încă e în Uniunea Europeană, electoratul de aici va merge și la acest scrutin.

Reporterii de la Daily Mirror au descălecat așadar în această localitate, și nu întâmplător, pentru că e cunoscută ca fiind destul de aglomerată, în anii din urmă, cu imigranți din estul Europei. Inclusiv cu români, arată portalul ziarulromanesc.net. 

Reportrii s-au pus deci pe intervievat oameni, și localnici, dar și imigranți. L-au găsit, între alții, și pe tânărul Avram Jianu, care are 19 ani și își câștigă pâinea vânzând jucării la tarabă. Probabil în vreo piață. O fi ca la noi, în piețe?! Nu ni se spune asta. 

Cert este că Avram își spune povestea, nu foarte lungă. La vârsta lui bigrafiile sunt încă scurte. Așadar e în Marea Britanie de la vârsta de trei ani. Venit aici împreună cu părinții săi, tragem concluzia. 

Mai spune că e un om cinstit și că își plătește toate dările. Degeaba însă, pentru că oamenii locului nu îl privesc cu ochi buni. Mai ales, remarcă el, după referendumul din 2016, când britanicii au votat pentru ieșirea țării lor din UE. 

Ne amintim cu toții, desigur, ce campanie s-a făcut înainte de acel referendum împotriva imigranților, inclusiv a românilor.

“Aici sunt mulți imigranți est-europeni. Am observat o schimbare în felul în care oamenii mă privesc de la Brexit. Ei cred că îi fur, îi jefuiesc. Ei cred că am venit în Anglia pentru a fura. Dar eu muncesc, plătesc taxe”, o spune răspicat băiatul cu nume de rezonanță. 

Se dovedește un bun observator a cecea ce s-a întâmplat în orașul în care locuiește, și la referendumul din urmă cu trei ani, și după. 

În primul rând, zice el, tinerii nu au mers atunci la vot. 

“Când oamenii au votat, nu au știut pentru ce au votat. Tinerii nu au votat, erau oameni născuți în anii ’60, ’70 și ’80 care au votat să iasă”, zice el.

Cât despre viața de zi cu zi, aceasta nu e deloc în culori optimiste. Prețurile cresc, salariile sămân pe loc. 

“Brexitul va face Lira să coboare. Alimentele devin scumpe, dar salariile rămân neschimbate”. La concret. 

Deși unii spun că s-au săturat de subiectul Brexit, prea adesea auzit, Avram concluzionează că tot despre asta se vorbește cu cea mai mare ardoare și azi. Chiar și când e vorba de alegerile pentru noul primar. 

Când discuția era în toi intervine un domn mult mai în vârstă, le cei 84 de ani ai săi, care apasă pe ideea televizorului. Nu-l mai suportă. De câte ori aude de Brexit, arată bărbatul, îl închide. 

Dar degeaba. Pentru că străzile sunt pline de afișele și de sloganurile Partidului Brexit, al lui Nigel Farage, pe cai mari în opțiunile electoratului, la europarlamentare. Numai mâine nu-i poimâine, când lumea va fi chemată să voteze pentru Parlamentul European.

”M-am săturat să tot aud de Brexit. Când se vorbește la TV, îl închid”, așa cum bătrânul se grăbește să pună capăt și acestei conversații. 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News