Evenimentul Zilei > Social > Discuţie despre Leonid Dimov în Arhivele Securităţii
Discuţie despre Leonid Dimov în Arhivele Securităţii

Discuţie despre Leonid Dimov în Arhivele Securităţii

Editura Cartea Româneasc ne invită la o discuție despre scriitori români în Arhivele Securității

Editura Cartea Românească vă invită vineri, 4 iulie, la ora 19.00, pe Terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45, Bucureşti), la o discuţie despre scriitorii români în Arhivele Securităţii, pornind de la volumul Leonid Dimov. Un oniric în Turnul Babel, semnat de Luminiţa Corneanu.

Cu documentele din Arhiva CNSAS pe masă, Luminiţa Corneanu reconstituie un destin uman şi literar dramatic, marcat de tragediile colective ale României secolului XX, de la prigoana împotriva evreilor din anii ’40 la supravegherea Securităţii în timpul comunismului. 
Celebru pentru spiritul lui de frondă, Leonid Dimov, scriitorul care a urinat în 1957 pe statuia lui Stalin, nu avea cum să scrie altceva decît o poezie ieşită din tipare. „Tu, Dimov, faci ceva uluitor, aş spune că schimbi macazul unei întregi literaturi”, îi scria Emil Brumaru în 1968. Analizînd resorturile intime ale poeziei dimoviene, cartea de faţă arată cum s-a produs această schimbare şi în ce fel a influenţat Leonid Dimov generaţiile poetice de după el.

„Leonid Dimov, poet ciudat, bufon, ludic, de un grotesc care împrumută avangardei, combinînd o prozodie monodică şi o exuberantă risipă semantică, la care ceea ce contează e luxurianţa percepţiei, iar ceea ce lipseşte e coerenţa realistă a obiectelor, se bucură, iată, de o excelentă monografie, semnată de o tînără cercetătoare comprehensivă, subtilă, rafinată – Luminiţa Corneanu. Aceasta rezolvă în chip fericit 

dificultăţile de acces şi de parcurs ale operei lui Dimov, oferindu-ne cea mai cuprinzătoare, credibilă şi autorizată imagine a scriitorului disponibilă acum, relevînd totodată o voce critică proaspătă, decentă şi aplicată, de care sigur vom mai auzi.” (Paul Cornea)

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: