Evenimentul Zilei > Politica > DISCURSUL lui Klaus Iohannis de ZIUA FRANȚEI. Urările președintelelui pentru STATUL FRANCEZ
DISCURSUL lui Klaus Iohannis de ZIUA FRANȚEI. Urările președintelelui pentru STATUL FRANCEZ

DISCURSUL lui Klaus Iohannis de ZIUA FRANȚEI. Urările președintelelui pentru STATUL FRANCEZ

Președintele Klaus Iohannis a fost prezent la recepția organizată de ambasada Franței, cu ocazia zilei naționale a acestei țări. Șeful statului a făcut aprecieri la adresa țării conduse de Francois Hollande și a asigurat că relațiile dintre România și Franța vor continua.

Este o bucurie pentru mine să sărbătorim împreună ziua de 14 iulie și adresez urări de fericire și prosperitate Franței. 14 iulie nu preprezintă numai ziua Franței, ci este un simbol puternic pentru libertate, democrație și drepturile omului. Într-adevăr, ca și poporul franez, și noi poporul român credem în aceleași idealuri. Poate de aceea vedem imnul franței apropiat de cel al României. (…)Făurirea statului modern este intrisec legată de Franța.

Franța a fost o patrie generoasă de adopție pentru numeroși oameni de cultură și știință români: Mircea Eliade, Constanti Brâncuși, Emil Cioran.

Nu pot să nu remarc că Bucureștiul a fost modernizat sub influența pariziană, de aceea a primit porecla de ”Micul Paris” în urmă cu un secol. În românia forbesc foarte mulți oameni franceza.

În domeniul economic există toate premisele pentru o colaborare mai strânsă. Remarc interesul IMM-urilor franceze pentru țara noastră. În acest sens amintesc proiecte de succes româno-franceze: Airbus Helicopters și Laserul de la Măgurele, care este cel mai avansat din lume.

Doamnelor și domnilor, Franța este un partener esențial pentru România. Am fost și suntem alături de frața. Dorim să depășim împreună provocările actuale și să reconstitim un proict european, dare care să valorifice oportunitățiel viitorului

(…)

România rămâne fidelă proiectului european. România este gată să lucreze substanțial împreună cu Franța și cu toți ceilalți parteneri europeni pentru reușita acestui proiect. Mă bucur că voi avea onoarea să aprofundez toate aceste subiecte în luna septembrie, la întâlnirea cu președintele francez Francois Hollande”, a declarat Klaus Iohannis la ambasada Franței de la București.

La final, Klaus Iohannis a dat un citat din Nicolae Titulescu, fost ministru de externe al României în urmă cu aproximativ un secol.

Așa cum a spus Nicolae Titulescu: <<Când este vorba despre România și Franța, este dificil să separi inima de rațiune>>.

Avem în Franța un aliat, partener și prieten pe care putem conta, așa cum și Franța poate conta pe România. Bon fete nationale, vive la France, vive la Romanie.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: