Directorul unui spital din Chișinău, acuzat de hărțuire sexuală, a demisionat în secret

Sursa foto: www.spital.arhanghelmihail.md

Republica Moldova. Directorul Spitalulul „Sfântul Arhanghel Mihail”, Mihail Ciobanu, a demisionat, după 23 de ani în funcție. Conform unor surse oficiale, acesta s-ar fi pensionat. Se întâmplă la aproape un an de când a fost acuzat de mai multe angajate de hărțuire sexuală.

La odihna „binemeritată” după învinuirile de hărțuire sexuală

Portalul sănătateinfo.md menționează că Mihail Ciobanu a demisionat. Sursa îl citează pe Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău (CMC).

Ultimul a declarat că plecarea din funcție a lui Ciobanu nu are vreo legătură cu plângerile mai multor foste angajate ale acestui spital, care l-au acuzat că le-ar fi hărțuit sexual ani la rând. Conform oficialului, Ciobanu ar fi plecat la pensie.

Cu o săptămână mai devreme, jurnaliștii au primit o scrisoare anonimă în care erau anunțați că Mihail Ciobanu a fost eliberat din funcție de Consiliul Municipal Chișinău. Despre acest lucru nu au anunțat încă angajații instituției medicale, iar directorul nu și-ar fi luat rămas bun de la echipa sa.

Mai mult, demisia intervine după patru luni în care managerul nu s-a arătat la spital, invocând probleme de sănătate.

Sursa foto: www.spital.arhanghelmihail.md

Hărțuite și amenințate cu eliberarea din funcție

Portalul Moldova.org a dezvăluit mai multe cazuri în care foste angajate declarau că au fost hărțuite sexual de către Ciobanu. Pentru că i-au refuzat avansurile, acestea au ajuns să-și piardă locurile de muncă.

Acestea au povestit jurnaliștilor că directorul spitalului le-ar fi atins în mod nepotrivit și ar fi venit cu propuneri indecente. În unele cazuri, femeile susțineau că erau amenințate cu retrogradarea în funcție sau lipsirea de orice șansă de creștere în carieră. Unele dintre femeile intervievate, sub acoperirea anonimatului, susțineau că au renunțat la locul lor de muncă „din cauza domnului director”.

Ana a povestit că era de garda în momentul în care telefonul intern a sunat, iar vocea secretarei i-a spus că este chemată la domnul director. A intrat în cabinet și s-a așezat la a doua masă, lipită de cea a directorului. Directorul i-a cerut să citească ce pacienți s-au internat și externat. Apoi, el s-a ridicat și a înconjurat masa. În capul angajatei roiau în acel moment mii de gânduri și posibilități.

„Poate omul se plimbă, că sunt șefi de aceștia care vorbesc cu tine în timp ce se mișcă prin birou, nu pot să stea într-un loc”, se gândi Ana. Își amintește că l-a urmărit cu ochii cum se îndrepta spre ușă, apoi a auzit „cic” - șeful ei încuiase ușa.

Ana spune că stătea pe scaun, la masă, cu registrele în mână.

„El, un bărbat masiv, s-a apropiat de mine, mi-a invadat spațiul personal. Stătea deasupra mea și a încercat să mă sărute, să mă tragă de halat. Așa de tare m-am speriat. Eu am luptat cu dânsul. L-am izbit, l-am lovit, l-am împins. „Ce, ești nebună? Toate femeile ca femeile, dar tu, ce, ești nebună?” Așa cuvinte înjositoare mi-a spus”, povestește Ana.

Alte istorii, citiți AICI