Directorul Unifarm, demisie în urma unor dezvăluiri scandaloase

Directorul Unifarm, Cornel Ionuț Ionescu (42 de ani), a demisionat, luni, după ce presa a dezvăluit că în depozitele principalului furnizor medical din România zac echipamente, utile în aceste zile, în valoare de 800 milioane lei.

 

Ionescu a fost numit în luna iunie director general interimar al CN Unifarm. Decizia a fost luată de Consiliul de Administrație al CN Unifarm SA, ca urmare a suspendării din funcție a lui Adrian Ionel, după ce acesta a fost plasat de DNA în control judiciar 60 de zile, începând de marți, 23 iunie, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care luare de mită și abuz în serviciu. Cornel Ionuț Ionescu și-a prezentat demisia.

Anchetatorii au încheiat cercetările și au concluzionat că Adrian Eugen Ionel se face vinovat că ar fi cerut o mită de 760.000 de euro de la reprezentanţii unei firme, în schimbul atribuirii unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva infectării cu noul coronavirus.

Ancheta este finalizată. Care sunt acuzațiile

Potrivit procurorilor DNA Adrian Ionel, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru mai multe infracţiuni, între care luare de mită şi abuz în serviciu.

Fostul director UNIFARM a cerut printr-un intermediar această sumă de bani pentru atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului, adică, 250.000 de combinezoane şi 3 milioane de măşti chirurgicale.

Mai mult, cele 1 milion de măşti livrate şi receţionate în prima tranşă Companiei Naţionale Unifarm SA nu erau măşti chirurgicale, ci măşti de protecţie neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecţie decât cele convenite în contract,

 Un prejudiciu de 2,3 milioane de lei la măști neconforme standalelor

Eugen Adrian Ionel deținea ilegal funcția de director la UNIFARM De asemenea, anchetatorii au mai descoperit că Eugen Adrian Ionel a dobândit nelegal calitatea de director general al Unifarm, în 2016.

Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispoziţiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cît şi a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.

„Totodată, din funcţia pe care o ocupa, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un funcţionar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele. În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian şi intermediar, la un restaurant din municipiul Bucureşti, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului şi a preţului echipamentelor de protecţie”, arată DNA.

Ionel Adrian a reziliat unilateral contractul

Pentru că „munca” intermediarului ar fi trebuit recompensată, acesta a cerut de la reprezentanţii societăţii comerciale, pentru sine şi pentru funcţionari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm.

Din această sumă, inculpatul Ionel Eugen Adrian urma să primească suma de 760.000 euro convenită cu intermediarul.

Simțindu-se păcălit de firma care a furnizat măștile pentru că nu a achitat intermediarului niciun ban, fostul director, a decis rezilierea unilaterală a contractului.