Directorul sinucigas a fost salvat de zapada

Catalin Pascu, seful agentiei Bancpost, a supravietuit, dupa ce s-a aruncat de la peste 22 de metri inaltime, doar datorita zapezii care i-a atenuat caderea.

Catalin Pascu - directorul filialei Bancpost din sectorul 6 al Capitalei, care s-a aruncat de la etajul 8 al unui bloc, dupa ce politistii au descoperit ca furase 100.000 de euro - a fost salvat de stratul de zapada, care i-a atenuat caderea. Asa sustin medicii care il considera pe tanarul de 26 de ani mai mult decat „norocos”.

„Oricine s-ar fi aruncat de la o inaltime de peste 22 de metri ar fi murit pe loc. A cazut in picioare, apoi s-a lovit cu fata de trotuar. Doar zapada l-a ajutat sa supravietuiasca”, ne-au declarat cadrele medicale de la Spitalul „Sf. Pantelimon”, unde Catalin este internat la Sectia de terapie intensiva. Potrivit acestora, pentru o lunga perioada de timp, tanarul se va hrani doar cu paiul, deoarece oasele fetei ii sunt zdrobite.

Nu se stie daca va mai putea merge Desi creierul nu i-a fost afectat, medicii nu pot aprecia in ce masura Catalin Pascu va mai putea merge normal. „A fost adus in stare grava si inconstient. Statuse mai mult timp in zapada pana cand un trecator l-a observat si a chemat ambulanta. In momentul de fata, starea lui este usor imbunatatita. Este posibil sa inceapa o serie de interventii chirurgicale saptamana viitoare”, a conchis Mircea Ungureanu, purtatorul de cuvant al spitalului si medicul care i-a acordat primele ingrijiri in noaptea de 3 spre 4 ianuarie.

Director de aproape doua luni

Tanarul director avea o viata asa cum multi dintre cei de varsta lui si-o doresc: o cariera stralucita, o familie care il sustinea, iar, in curand, avea sa devina sotul celei pe care o iubea de aproape 2 ani.

Fusese angajat ca director al agentiei Bancpost de pe bulevardul Timisoara, din sectorul 6, la sfarsitul lunii noiembrie. „A mai lucrat la alte doua banci, iar recomandarile erau foarte bune. Era un tanar muncitor, care isi vedea de treaba lui”, au precizat surse din cadrul bancii.

Mai mult - au adaugat aceleasi surse - inainte de a ocupa acest post, Catalin Pascu a trecut toate testele, inclusiv pe cele psihologice, astfel ca nu a existat niciun indiciu care sa creioneze posibilitatea ca acesta sa fure banii bancii.

„Chiar daca nu a mai fost director de agentie, nu inseamna ca nu a avut acces la bani. (...) Acum, a fost constient ca va fi depistat imediat, insa a crezut, probabil, ca va multiplica suma la cazinou si va restitui cei 100.000 de euro. Cand a intrat in incaperea unde se depoziteaza banii a fost filmat de doua camere de luat vederi si, in plus, a folosit cardul de acces eliberat angajatilor bancii”, au mai precizat sursele citate.

De altfel, Catalin a fost surprins de camerele de supraveghere si in momentul in care a deschis bancomatul din interiorul agentiei si a luat o suma importanta.

In ciuda incidentului, conducerea Bancpost refuza sa faca declaratii pe aceasta tema. „Este un eveniment tragic. Cat timp el se zbate intre viata si moarte nu facem niciun fel de declaratii”, a afirmat presedintele bancii, Mihai Bogza.

„Parintii il iubeau ca pe ochii din cap”

Singurul copil la parinti, Catalin Pascu locuia impreuna cu acestia si viitoarea lui sotie intr-un apartament de pe strada Constantin Titel Petrescu, foarte aproape de locul sau de munca.

„Il stiu de cand s-a nascut, iar pe parintii sai, de mai bine de 30 de ani. Catalin era mandria familiei, mai ales ca devenise si director de banca. Este un baiat extraordinar, indiferent de ce gest necugetat a facut”, ne-a spus, ieri, Mariana Ionita, vecina si prietena a familiei Pascu. Absolvent al Academiei de Studii Economice, un stralucit matematician, Catalin avea o „pasiune nebuna” fata de tot ceea ce insemna „cifra”.

„I-a placut intotdeauna scoala, iar familia l-a sustinut. Parintii il iubeau ca pe ochii din cap! Mama-sa este pensionata pe caz de boala, iar Nicu (tatal tanarului - n.r.) este un om muncitor, care toata viata lui a tras pentru bunastarea familiei. Pe Catalin nu l-am vazut niciodata sa faca scandal sau sa petreaca cu prietenii de prin cartier. Este un tanar linistit, iar anul asta se pregatea de nunta. Fata sta cu el, dar stiu ca voiau sa se mute in apartamentul ei. Le sta foarte bine impreuna. Sunt fosti colegi de serviciu. Au lucrat impreuna la BRD”, a adaugat Mariana Ionita.

60.000 de euro, pierduti in cateva ore

Desi este descris de apropiati drept o persoana linistita, anchetatorii sustin ca tanarul director avea patima jocurilor de noroc de mai mult timp. „A inceput sa ia bani din tezaur din 30 decembrie. Camerele de supraveghere l-au surprins furand inclusiv pe 2 ianuarie. Practic, cum ramanea fara bani in cazinou, se ducea si lua altii din banca”, ne-au declarat oamenii legii.

Potrivit politistilor, de Revelion, Catalin a pierdut nu mai putin de 60.000 de euro la „The Grand Casino” al Hotelului Marriott. Reprezentantii Bancpost au sesizat politia la primele ore ale diminetii de 3 ianuarie. Dupa ce a fost identificat drept autorul furtului, directorul filialei Bancpost a incercat sa-si puna capat zilelor, aruncandu-se in gol de la etajul 8 al unui bloc situat pe Strada Foisorului, din sectorul 3 al Capitalei, unde iubita sa are un apartament. „Practic, viata lui s-a naruit in doar cateva zile. Degeaba a invatat si a muncit atatia ani! Totul s-a dus de rapa”, sustin apropiatii lui Catalin.

PROFIL

Intre distractie, dorinta de inavutire si dependenta Barbat, cu varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani, cu venituri medii sau mari si care, de regula, are propria sa afacere. Se distreaza, se relaxeaza, uita de probleme, pierde timpul, vrea sa joace, vrea sa castige sau sa piarda, dar intotdeauna sa riste. Si asta pentru ca are nevoie de adrenalina pe care o gaseste in bani. Acesta este profilul clasic al jucatorului la cazinou, fie ca alege aparatele electronice, fie cazinourile live (unde un crupier da bila la ruleta si un dealer imparte cartile de joc).

Numai ca aproximativ 10-20 la suta dintre acesti jucatori devin, fara sa realizeze, dependenti de jocurile de noroc. Asa cum sustin psihologii, ei ar trebui tratati ca niste oameni bolnavi - asemeni dependentilor de droguri - in mintea carora castigul provoaca un declic. Atunci, uita de responsabilitati, uita de familie, ajung chiar sa fure pentru a-si hrani „visul suprem” - acela de a castiga bani.

Atunci cand ajung sa piarda mai mult decat si-ar permite vreodata si realizeaza ca nu mai pot acoperi paguba ori atunci cand sunt descoperiti pot recurge usor la gesturi necugetate, cum este suicidul. Ca si patima pentru droguri, cea pentru jocurile de noroc este considerata o boala sociala, sustin specialistii. Drept urmare, boala se acutizeaza in perioadele de criza sociala, cand imbogatirea devine importanta.