Directorul Pleşca, stăpân şi peste mii de case-monument

„Moşia” şefului Direcţiei pentru Cultură, supranumit şi „omul lui Vanghelie”, se întinde peste mai multe zone centrale ale Capitalei.

Nu mai puţin de 1.480 de case înscrise pe lista monumentelor istorice - adică jumătate din patrimoniul cultural al Capitalei -, zeci de terenuri, dar şi 100 de zone protejate, care includ alte aproximativ 20.000 de imobile de pe Dorobanţi, Brezoianu, Moşilor sau Griviţei. Aceasta este „moşia” PSD-istului Eugen Pleşca, „uns” de curând la şefia Direcţiei pentru Cultură Bucureşti, cu sprijinul susţinut al lui Marian Vanghelie.

EVZ vă prezintă doar câteva dintre monumentele istorice a căror soartă poate fi hotărâtă de Pleşca. Acestea completează lista imobilelor din zonele protejate, care pot fi modificate din punct de vedere urbanistic, prin simpla semnătură a deja contestatului şef de la Cultură. Direcţia Cultură decide modernizarea monumentelor

Astfel, potrivit listei monumentelor istorice din Capitală, Eugen Pleşca a devenit „stăpân” peste 1.374 de case şi 106 vile foarte vechi, unele dintre ele transformate în case memoriale ale unor oameni de cultură.   De exemplu, pe strada Paris, din sectorul 1, sunt zece astfel de vile, construite în prima jumătate a secolului XX, iar pe strada vecină, Roma, şase. Alte două case, atestate la sfârşitul secolului al XIX-lea, constituie „podoabele” urbanistice ale Străzii Parfumului, din sectorul 3, în timp ce pe strada Romulus, din sectorul 2, „tronează” nu mai puţin de 27 astfel de imobile.

Lista monumentelor istorice este completată de zeci de terenuri situate lângă lacuri sau în zone centrale ale oraşului. Parcela delimitată de străzile Belizeului, Cristian Pascal, Chibzuinţei, Zaris, Stoica Vizitiul şi Reginei, din sectorul 4, şi cea delimitată de Calea Floreasca, Glucozei, Rahmaninov, Gră diştea Floreştilor, în cartierul Floreasca, sunt doar două exemple de astfel de terenuri aflate pe lista monumentelor. Potrivit legii, Direcţiile de Cultură pot hotărî dacă proprietarul ori chiriaşul unui monument de interes local - aşa cum sunt considerate casele şi vilele vechi - poate construi un etaj în plus sau îi poate schimba arhitectura.

„Pentru clasarea, declasarea sau demolarea unui monument, Direcţia de Cultură face un referat către Ministerul Culturii, în care explică de ce trebuie clasat sau declasat un monument. De obicei, Comisia monumentelor ţine cont de punctul de vedere al Direcţiei de Cultură”, ne-au explicat surse din Ministerul Culturii.

STATUT ASUMAT

Pleşca: „Am fost ofiţer de securitate”

Fost primar al sectorului 3, în perioada guvernării Năstase (2000-2004) şi fost subprefect al Capitalei (din 1993 până în 1996), PSD-istul Eugen Pleşca a fost, săptămâna trecută, singurul candidat la concursul pentru şefia Direcţiei pentru Cultură a Capitalei. Contestat de societatea civilă şi pentru susţinerea de care se bucură din partea şefului PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, Pleşca este unul dintre puţinii politicieni care nu doar că nu ascunde, dar se şi mândreşte cu faptul că a fost ofiţer de securitate. „Vreţi să ştiţi dacă am fost ofiţer de securitate? Am fost!”, i-a replicat, de curând, Pleşca principalului său contestatar, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”. El a completat apoi că a absolvit şcoala de ofiţeri a Ministerului de Interne şi a fondat Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă (USLA). Cât despre Vanghelie, Eugen Pleşca susţine, ori de câte ori are ocazia, că acesta îi este doar şef „pe linie politică”, la fel ca şi Mircea Geoană.