Directorul OPC Cluj: "Este o practică a marilor magazine să reeticheteze carnea expirată"
- Mihai Şoica
- 27 decembrie 2011, 19:35
INTERVIU. Şeful OPC Cluj, Mircea Radu susţine că la supermarketurile controlate s-au identificat nereguli grave legate de repunerea în consum a unor produse expirate. Este vorba despre carne şi produse din carne care sunt reetichetate şi revândute. Totodată, s-au descoperit şi campanii mincinoase de reduceri de preţuri
După inspecţiile de la marile supermarket-uri din Cluj, din ajunul Crăciunului, făcute de inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Cluj, concluziile sunt alarmante. Mai grav este faptul că, din lipsa banilor, inspectorii OPC nu pot comanda analiza unor produse din carne la laboratoarele de specialitate astfel încât nu pot stabili dacă marfa corespunde sau nu cu ceea ce este scris în certificatele de conformitate.
EVZ: Cum aţi învins vigilenţa angajaţilor de la aceste supermarket-uri şi aţi reuşit să descoperiţi faptul că produsele din carne expirate sunt reetichetate? Mircea Radu: De exemplu, la Billa am observat seara că produsele care expiră a două zi erau destul de multe. A doua zi dimineaţă, la opt şi două minute am fost la magazin şi în faţa noastră era o domnişoară care reeticheta produsele de icre. Dimineaţa am găsit într-un anumit loc toate etichetele cu folia puse lateral, iar pe cutiile de icre erau puse alte etichete.
Asta a fost la Billa, dar la Real?Tot aşa am procedat şi la Real. Am fost seara la 9.30 şi am făcut poze la produsele care urmau să expire a doua zi. La Real, vreau să vă spun că există mari probleme şi cu orarul. Afară, la intrare scrie că orarul este pănă la ora 23.00, iar în magazin, la ora 21.30 te scoate afară. A doua zi, dimineaţă, am avut o surpriză mare. Toate produsele care erau expirate cu o seară înainte erau deja reetichetate.
Şi cum se face? Practic cum reuşesc să facă?Desfac produsele, aruncă ambalajele şi prosusele le aruncă într-un tomberon. Cazul Cora Cluj. Am cerut să văd produsele expirate de pui care erau deja expirate. Mi-au zis că sunt aruncate într-un tomberon imens. Au început să caute în tomberonul plin cu produse de carne. Ridicau cărnurile şi au început să caute. Era ca într-un film. Când am fost dimineaţa la prima oră, sfârâiau deja grătarele şi i-am întrebat din ce produse sunt gătite acele mâncăruri, în condiţiile în care în camera destinată produselor care se distrug de către Protan, nu a fost depozitat nimic de mai bine de o săptămână. Noi am fost la opt la magazin chiar când au deschis şi ei găteau deja măncare. Suspiciunea noastră este că produsele care cu o seară înainte expirau au fost trimise pentru gătit.
De ce era un tomberon cu carne?La toate magazinele mari este la fel. În zona de ambalare se aflau şi produsele expirate. Am găsit un tomberon unde se aflau deşeuri şi unde am găsit caserole cu folia şi cu etichetele unor produse care au expirat cu o zi în urmă. Ce au făcut cu produsele? S-au evaporat. Explicaţia lor a fost că le-au pus în tomberon. Dar din acest tomberon sunt ambalate produsele care urmează a fi vândute. Nu au avut nicio explicaţie de ce nu au dus acele produse în camera destinată Protan. Cu siguranţă că aceste produse au fost reintroduse în circuit. Este un mare semnal de alarmă.
Există igienă la aceste supermagazine? Putem fi siguri că ceea ce cumpărăm şi ulterior mâncam nu ne poate îmbolnăvi? La un control din această săptămână am descoperit lucruri halucinante. Erau caserole cu carne proaspătă şi sub ele am găsit şapte caserole de carne tocată stricată, aruncate tot în aceiaşi ladă acolo. În altă ladă de carne am găsit o sticlă de suc şi o caserola de carne tocată stricată, aruncată tot acolo. Să pui un munte de carne şi peste, o altă ladă care a fost pe jos, este deja lipsa de respect. Aici eu cred ca managerii sunt de vină. În momentul în care eşti manager atunci trebuie să răspunzi. Aici lucrurile au fost extrem de grave.
"NU SUNT BANI DE ANALIZE"
Ca şi instituţie oficială a României, puteţi comanda analize pentru produsele care vi se par stricate? Nu. Nu avem buget pentru aşa ceva iar dacă vin cei de la Curtea de Conturi şi te prind atunci te pun să achiţi din buzunarul propriu aceste costuri.
Dar nu aţi încercat niciodată să faceţi analize la aceste produse suspecte?Drama noastră este una simplă. Am încercat să găsesc un laborator care să facă o analiză pe un anumit produs. Până la urmă am ajuns la Instititul de Sănătate Publică care este diferit de Direcţia de Sănătate Publică. Avem atâtea laboratoare mă întreb de ce nu sunt folosite în interesul nostru. Am primit răspuns că nu sunt fonduri şi nu pot să facă nicio analiză. Problema se pune că cel care vinde marfa emite un certificat de conformitate ori dacă nu poţi face o analiză totul se rezumă la o simplă poveste.
Mai există şi alte instituţii autorizate să facă control la marile magazine, în special pe produse din carne şi aici mă refere la Direcţia de Sănătate Veterinară care are şi un compartiment care se numeşte "Siguranţa alimentară. Aceste instituţii se implică în controale?Facem controale comune şi cu alte instituţii dar ce pot să spun este faptul că nu este o forţă comună care să facă un control total. Ar mai fi o problemă şi anume că la OPC un inspector câştigă până la 900 de lei. O chestiune importantă ar mai fi că aceşti inspectori merg în control şi îşi fac treaba. Dar la alte instituţii au salarii de patru ori mai mari.
Deşi există amenzi mari cei de la marile magazine continuă să comită aceste contravenţii?Sancţiunile sunt foarte mici. Pentru jucării periculoase pentru copii, de exemplu, amenzile au fost de 100 de lei şi au ajuns dupa mari presiuni la 10.000 de lei. Săptămânal se dau amenzi pentru produse expirate, pe campanii înşelătoare. Poate se vor opri şi ei cu aceste campanii mincinoase după ce vor primi câteva amenzi. Problema este una care ţine de legislaţie şi anume că nu sunt amenzi foarte mari care să poate fi aplicate încă de la început. La noi se merge gradual şi se poate ajunge şi la amenzi de 100.000 de lei.