Andreas Georgiou, angajat al FMI timp de 20 de ani, a fost numit în 2010 în fruntea nou createi agenţii de statistică Elstat, cu obiectivul ferm de a face ordine în cifrele măsluite ani la rândul de ministerul de Finanţe de la Atena.

Georgiou este acuzat că, imediat după instalarea sa în funcţie, a revizuit în creştere deficitul bugetar pe 2009 de la 13,4 la 15,8 procente, aceasta din urmă o cifră record pentru zona euro. Aceste date au fost preluate fără nici o rezervă de către Eurostat, agenţia europeană de statistică.

Criticii susţin că Georgiou a măsluit deliberat deficitul bugetar astfel încât să se justifice măsurile dure de austeritate. Oficialul grec se justifică, subliniind că şi-a făcut doar treaba şi că de fapt i-a supărat pe mulţi pentru că a refuzat să prezinte situaţia financiară a ţării într-o lumină bună. "Statisticile sunt un sport de contact în Grecia", a recunoscut Georgiou.

El va compărea pe 12 decembrie în faţa procurorului. Dacă este găsit vinovat de "acţiuni împotriva intereselor naţionale", Georgiou riscă să îşi petreacă restul vieţii în detenţie.