Evenimentul Zilei > Actualitate > Directorul executiv ARPIM: De la 1 ianuarie, există riscul să dispară noi medicamente inovatoare
Directorul executiv ARPIM: De la 1 ianuarie, există riscul să dispară noi medicamente inovatoare

Directorul executiv ARPIM: De la 1 ianuarie, există riscul să dispară noi medicamente inovatoare

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, susţine că, de la 1 ianuarie 2016, există riscul să dispară şi mai multe medicamente inovatoare. De vină ar fi o propunere de ordin potrivit căreia prețul acestora trebuie să se alinieze la prețul de referință al medicamentului generic.

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, susţine că, de la 1 ianuarie 2016, există riscul să dispară şi mai multe medicamente inovatoare. De vină ar fi o propunere de ordin potrivit căreia prețul acestora se aliniază la prețul de referință al medicamentului generic.

"Acest ordin de ministru, care a fost în dezbatere publică în această dimineaţă, prefigurează implementarea unei măsuri care este stabilită în noua metodologie de calcul al preţului medicamentelor şi anume referenţierea medicamentului inovator la preţul de referinţă al medicamentului generic. Aceasta înseamnă că medicamentele care astăzi sunt aduse la minimul european, începând de la 1 ianuarie, pentru cele inovatoare, care au generic, preţul va mai scădea cu încă 35%. Deci, preţul acestor medicamente va fi cu 35% sub minimul european. În condiţiile în care de la 1 iulie a fost introdusă acea măsură prin care medicamentele au coborât la preţul minim european şi deja se observă rupturi de stoc şi sunt mulţi pacienţi care nu au acces la medicamente, din păcate de la 1 ianuarie sau de la următoarea revizuire a preţului medicamentelor riscă să dispară şi mai multe medicamente inovatoare datorită acestei reglementări", a spus Dan Zaharescu, citat de Agerpres.

În dezbaterea organizată la Ministerul Sănătăţi pe marfinea acestui nou ordin, Dan Zaharescu a explicat că este vorba de "1.000 şi ceva de medicamente pentru toate tipurile de afecţiuni". "Toate aceste medicamente riscă să nu mai poată să fie comercializate. Acesta este mesajul pe care noi, ca producători, îl transmitem autorităţilor: să fie cu mare băgare de seamă. Ministrul Bănicioiu a promis, în discuţiile pe care le-am avut, că acest paragraf care prevede alinierea preţului inovatorului la preţul de referinţă al medicamentului generic va fi eliminat în următoarea metodologie de preţuri care va fi elaborată până la sfârşitul acestui trimestru", a mai spus el.

 Ar trebui eliminat paragraful care prevede referenţierea medicamentelor inovatoare la medicamentele generice şi revizuită metodologia actuală de preţuri în sensul că preţul minim european ar trebui înlocuit cu o medie a celor mai mici trei-cinci preţuri din UE pentru a evita minimul sistematic care practic ne aduce în situaţia de a nu mai avea acces la medicamente pentru pacienţii români, a conchis Zaharescu.