Directorul centralei de la Fukushima e bolnav şi demisionează

Directorul centralei de la Fukushima e bolnav şi demisionează

La opt luni de la cutremurul şi tsunami-ul devastator din Japonia, de la 11 martie, directorul centralei nucleare de la Fukushima a demisionat, pe motiv că este bolnav. Oficiiali companiei nipone care administrează centrala refuză însă spună dacă problemele de sănătate ale acestuia au legătură cu nivelul mare de radiaţii din nord estul Japoniei.

Directorul centralei de la Fukushima, Masao Yoshida, a fost spitalizat, sâmbătă seara, şi urmează să fie înlocuit, a anunţat astăzi compania Tepco, operatorul centralei japoneze, potrivit "The Telegraph".

Retragerea neaşteptată de la conducerea centralei, afectată grav de tsunami-ul din 11 martie, şi lipsa unei explicaţii clare a bolii de care suferă Yoshida alimentează speculaţiile referitoare la o posibilă legătură între deteriorarea stării de sănătate şi expunerea sa la un nivel crescut al radiaţiilor.

Oficialii de la TEPCO au negat însă orice speculaţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Nu vă putem da detalii  despre boala sa pentru că sunt chestiuni private", a afirmat purtătorul de cuvânt al TEPCO.

Yoshida s-a aflat în permanenţă la centrala nucleară de la Fukushima, timp ce opt luni, chiar din momentul producerii cutremurului şi tsunami-ului care au afectat sistemul de răcire al centralei. Există informaţii conform cărora scurgerile radioactive de la Fukushima continuă, însă responsabilii niponi sunt optimişti şi spun că vor să închidă reactoarele centralei până la sfârşitul anului. Agravarea stării sănătăţii lui Yoshida vine la doar câteva săptămâni după ce acesta a stat de vorbă cu jurnaliştii, cărora li s-a permis, pentru prima dată de la tragedia din 11 martie, să viziteze reactoarele afectate.

"În primele săptămâni după accident, am crezut de câteva ori că o să mor", le-a spus el ziariştilor.

Pe 11 martie, un cutremur de 9 grade, urmat de valuri tsunami pe până la 10 metri, au devastat nord-estul Japoniei, lăsând în urmă peisaje de coşmar şi avariind grav centrala nucleară de la Fukushima. Cel puţin 28.000 de oameni şi-au pierdut viaţa.