Societatea care distribuie agentul termic nu își poate achita facturile către furnizorul de gaz. Conducerile care s-au perindat la Colterm au avut grijă doar să-și ia lefurile la timp și să sprjine partidul politic care le-a menținut în funcție.
Anul trecut, la Colterm Timișoara s-a schimbat managementul, pe motiv că predecesorii erau incompetenți. Noua conducere trebuia să eficientizeze compania. Joi după-amiază, 70.000 de familii au rămas fără apă caldă. Primarul Nicolae Robu a încercat să mintă populația, spunând că ar fi vorba de „datorii istorice”, uitând momentele în care el însuși a anunțat stingerea lor.
De fapt, E.ON Gaz a decis să sisteze alimentarea cu gaz a Colterm SA deoarece societatea nu-și mai achitase facturile din martie. Datoria era de 10 milioane de lei, plus 2,6 milioane penalități. Societatea de termoficare este o regie a Consiliului Local, subvenționată din bani publici. Bani pe care directorii Colterm SA își permit să-i arunce pe penalități. Tot din banii publici, la ordinul direct al primarului, vineri s-a achitat un sfert din datorie.
Promisiunile lui Robu
După ce Colterm a încheiat 2013 cu peste 12 milioane de lei pierderi, în primăvara lui 2014, fostul director a fost mazilit. Nu i s-a reproșat însă salariul de peste 8.000 de lei, aproape de două ori mai mare decât al primarului, pe care l-a moștenit directorul economic, Mircea Cristian, care a devenit director general. Tot atunci, împlinind trei ani de mandat, primarul Nicolae Robu s-a lăudat cu „aducerea tuturor celor șase societăţi comerciale ale Primăriei pe plus, după ce o parte dintre ele – SDM, Colterm, RATT – ajunseseră în pragul falimentului”. Achitarea datoriilor istorice ale companiei față de furnizori s-a făcut prin alocarea a 165 de milioane de lei de la Guvern, cu un an mai devreme.
Bugetari
Cu toate datoriile plătite, cei șase directori de la Colterm nu au fost capabili să mențină compania pe linia de plutire. Pe lângă directorul general care are un venit lunar de 8.313 lei, directorul economic câștigă în fiecare lună 8.352 de lei, directorul tehnic - 3.596 de lei, directorul de producție - 5.757 de lei, directorul comercial - 7.492 de lei, iar directorul responsabil cu distribuția agentului termic primește lunar 6.078 de lei. Mai mult, arată sursele noastre, ei au aprobat contracte de publicitate pe care le-au încheiat la comanda PNL, în ciuda faptului că societatea nu are concurență pe piață.