Procurorii danezi l-au acuzat pe Thomas Borgen, fostul director executiv al Danske Bank, de implicarea sa într-unul dintre cele mai mari scandaluri de spălare a banilor din lume, potrivit Reuters, care citează ziarul danez Borsen.

Borgen este prima persoană care va fi acuzată într-un caz care implică tranzacții suspecte de aproximativ 200 miliarde de euro (224 miliarde de dolari) care au trecut prin sucursala estoniană a Danske Bank în perioada 2007-2015, relatează mold-street.com.

Cea mai mare bancă din Danemarca este investigată de autoritățile din mai multe țări, inclusiv Statele Unite, unde se poate confrunta cu amenzi majore.

Borgen, care în anii 2009-2012 a fost responsabil de operațiunile internaționale ale Danske Bank, inclusiv cele din Estonia, a demisionat în septembrie 2018, după ce o anchetă a scos la iveală amploarea plăților suspecte. Atunci au apărut şi informaţii despre 177 de clienți ai Danske, conectați şi la „Laundromatul rusesc”. Toți au primit plăți prin intermediul Moldindconbank din Republica Moldova și Trasta Komercbanka din Letonia.

Procurorii au percheziționat locuința lui Borgen pe 12 martie 2019 potrivit avocatului său. Borsen a citat, de asemenea, surse anonime, spunând că procurorul danez a acuzat cel puțin alți doi foști administratori de la Danske Bank în legătură cu cazul spălării banilor, dar nu a oferit nume.