Ministerul Educației a deschis o anchetă în ceea ce privește o directoare din Târgu Neamț, care timp de cinci ani nu a declarat orele vacante.
O profesoară din Târgu Neamț a denunțat directoarea școlii la care lucra, pentru a reuși să obțină o completare de ore pentru materia sa, la care avea dreptul din punct de vedere legal. Este vorba despre directoarea Colegiului Național Ștefan Cel Mare din Târgu Neamț.
Femeia este acum acuzată și anchetată pentru nedeclararea orelor libere vacante la liceul pe care îl conduce, și dirijarea acestora după propriile interese. Până la acest moment, directoarea a refuzat să clarifice public situația sau să răspundă întrebărilor.
Drama unei profesoare
Acest caz a fost denunțat de Silvia Apetrei, profesoară titulară de biologie la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț. Dat fiind faptul că numărul elevilor s-a redus drastic, ceea ce înseamnă mai puține clase, femeia nu mai reușea să își completeze norma de 18 ore predând doar la liceul unde este titulară.
Această situație a devenit din ce în ce mai comună în țara noastră. Majoritatea profesorilor sunt nevoiți să predea și la alte școli pentru a-și completa normele de predare săptămânale.
Profesoara de biologie mai avea nevoie de doar cinci ore de predare, dat fiind faptul că activitatea ei a fost redusă la Colegiul Tehnic „Ion Creangă”. Ea a depus o cerere de completare a normei la Colegiul Național Ștefan cel Mare, în speranța ca va rezolva situația.
Colegiul nu i-a acceptat cererea
Silvia Apetrei a examinat orarul din ultimii ani de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” și a descoperit că nu numai că există mai multe ore decât au nevoie titularii, dar și că Daniela Praiu, un profesor suplinitor, are ore la biologie.
După ce a ajuns la această constatare, profesoara a făcut o plângere la Inspectoratul Județean (IȘJ) Neamț.
Mai mult, în conformitate cu metodologia-cadru pentru mobilitatea personalului didactic de predare în învățământul preuniversitar, care este aprobată anual de Ministerul Educației, profesorii titulari care se află deja într-o reducere de activitate, „au întâietate față de profesorii suplinitori la ocuparea posturilor/catedrelor vacante/rezervate, complete și incomplete”, potrivit Libertatea.