Cum cei mai mulți își aminteau că au auzit sunete înalte (asemănătoare celor făcute de greieri) în locuințele lor din Havana sau în hoteluri la care erau cazați, investigații medicale inițiale s-au concentrat pe această idee. Au fost diplomații victimele unui atac cu o armă sonică?

Potrivit Associated Press, un raport intermediar întocmit de experții FBI nu a găsit nicio dovadă că undele sonore ar fi putut provoca daunele, așa că cercetările au continuat. Un alt studiu, realizat de Universitatea din Miami, a descoperit, însă, leziuni ale urechii interne în cazul mai multor persoane afectate. Apoi, 40 dintre cei afectați (diplomați, familiile lor și alți angajați ai ambasadei americane) au făcut examene RMN (imagistică prin rezonanță magnetică nucleară) la Universitatea din Pennsylvania. Rezultatele au fost comparate cu cele ale unui număr de 48 de persoane sănătoase de vârste și etnii similare. Analiza acestor investigații de grup a scos la iveală faptul că persoanele din grupul investigat aveau mai puțină substanță albă în creier decât cei din grupul sănătos. Ziarul britanic The Guardian a cerut părerea mai multor specialiști. Aceștia s-au ferit, însă, să se lanseze în speculații, afirmând că înainte de a trage vreo concluzie e nevoie de investigații mult mai detaliate. De asemenea, specialiștii britanici au declarat că e greu să tragi vreo concluzie, dat fiind că diplomații nu au făcut investigații RMN înainte de a avea aceste probleme, așa că e greu de știut dacă organismul lor a suferit vreo transformare.

Firește, cubanezii au negat orice fel de atac la adresa diplomaților americani și canadieni. Totuși, guvernul american a retras jumătate din personalul său din Havana, a emis un avertisment de călătorie și a expulzat mai mult de o duzină de diplomați cubanezi în legătură cu incidentul misterios chiar înainte ca raportul misterios să discrediteze varianta unui atac cu arma sonică.