Diplomat israelian expulzat din Rusia pentru spionaj industrial

Diplomat israelian expulzat din Rusia pentru spionaj industrial

Ataşatul militar al Ambasadei Israelului la Moscova a fost expulzat din Rusia la începutul acestei săptămâni pentru spionaj industrial, a declarat o sursă din cadrul serviciilor secrete ruse, citată de agenţia RIA Novosti.

"În cazul arestării colonelului Liederman, putem vorbi de spionaj industrial", a declarat sursa citată. "Mai precis, el le-a dat un ajutor prea activ unor companii israeliene pe piaţa rusă", a adăugat sursa citată, precizând că este vorba de firme israeliene din sectorul industriei militare.

Colonelul Vadim Leiderman din cadrul Forţelor aeriene a revenit în Israel în urmă cu câteva zile, după ce a fost interogat de autorităţile ruse în privinţa unor alegaţii de spionaj şi i s-a cerut să părăsească ţara imediat, au indicat aceşti responsabili. El a fost reținut de poliție pe 12 mai în timp ce se afla într-un restaurant din Moscova.

Televiziunea israeliană a informat la rândul ei că Rusia l-a eliberat ulterior pe acesta fără a-l inculpa datorită faptului că are imunitate diplomatică. Ministerul rus al Afacerilor Externe refuză să facă vreun comentariu referitor la acest caz. Ambasada Israelului la Moscova, de asemenea, a evitat să se pronunţe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit ziarului Haaretz, care citează un comunicat al armatei, misiunea lui Leiderman la ambasada israeliană de la Moscova urma să se încheie peste două luni. Armata mai susţine că, după o anchetă minuţioasă, a ajuns la concluzia că acuzaţiile aduse de partea rusă sunt total nefondate.

Anunţul expulzării diplomatului a venit în timpul vizitei la Moscova a şefului comisiei de apărare şi politică externă din Knesset, Shaul Mofaz.