Evenimentul Zilei > Actualitate > Dinu: Soţia mea e ca un înger căruia Dumnezeu i-a luat aripile
Dinu: Soţia mea e ca un înger căruia Dumnezeu i-a luat aripile

Dinu: Soţia mea e ca un înger căruia Dumnezeu i-a luat aripile

DRAMA CONSILIERULUI CLUBULUI DINAMO. Silviei Dinu i-a fost amputat, în urmă cu trei zile, şi al doilea picior, după ce, în vară, îl pierduse pe primul.

Milioane de români sunt alături de tine, Silvia. Tu şi Cornel aţi făcut un popor întreg fericit de sute de ori. Oricine ştie că un mare fotbalist şi, mai târziu, un mare antrenor nu poate fi campion decât împreună cu soţia lui, cu tine adică. În 35 de ani de căsnicie liniştită în care aţi făcut mare un copil şi v-aţi gospodărit discret, departe, foarte departe de obişnuitele bârfe mondene. Trebuie să ştii, Silvia, că lumea, iubindu-l pe el, te iubeşte şi pe tine. Şi cei mai aprigi duşmani ai lui şi ai clubului îţi sunt acum alături şi se roagă să ai forţa să stai cu noi. Să fii bunică, să îmbătrâneşti, să trăieşti în linişte, cum o vrea Dumnezeu!

Cornel tocmai s-a întors de Dincolo. El a avut forţa să revină la tine şi la băiatul vostru. Dacă pe Cornel "l-a îmbolnăvit nerecunoştinţa oamenilor!", cum declarai tu într-un interviu recent din Q Magazine, pe tine trebuie să te ajute dragostea noastră. Şi amintirile. Mai ţii minte ce frumos a fost! Eraţi la aceeaşi facultate. V-aţi văzut, v-aţi plăcut şi, în 1977, la doi ani după terminarea studilor, v-aţi căsătorit. Naş a fost Fănuş Neagu, un om minunat. Băiatul vostru, Corneluş, a venit pe lume în 1988. Sunteţi căsătoriţi de 35 de ani, ceea ce este destul de fantezist pentru un fotbalist.

Masa cu Eugen Barbu

Prin 1978 v-am cunoscut şi eu. Nu cred să mă mai ţii minte. Erai la hotelul Economat, din Sinaia. Lângă Peleş, pe timpurile acelea un perimetru unde nu prea intra oricine. Stăteaţi la masă cu marele scriitor Eugen Barbu. Este foarte greu de explicat astăzi cine era Eugen Barbu atunci. Un mare scriitor va fi până la sfârşitul limbii române şi asta cei pricepuţi o ştiu. Atunci era personalitatea culturală şi politică la modă. Era un om puternic, cuceritor şi inteligent. Privea prin tine şi îţi călca în picioare gândurile ascunse şi perverse. Cornel era pertu cu el şi vorbeau numai literatură. Tu erai frumoasă şi iubită. Sunt sigur că eşti tot aşa, chiar dacă anii au trecut.

Mi s-a părut ciudat atunci câţi oameni de cultură cunoşteaţi şi cu câţi eraţi foarte apropiaţi. Mulţi oameni se lăudau cu celebrităţi dar, după ce i-am citit cărţile lui Cornel, mi-am dat seama că era chiar lumea voastră.

Poate nici acum nu îţi dai seama, Silvia, ce ai făcut în decembrie 1989. Privit cu ochii de atunci noi, majoritatea românilor credeam că avem un alt conducător. Părea un miracol. Vorbea, în primul rând, corect româneşte. Părea un om cu carte, cu facultate. Ne dădea impresia că va fi bine cu el. Probabil pentru majoritatea dintre noi, atunci, el era omul providenţial. În vârtejul faptelor nimeni nu se gândea la faptul că acel om şi familia lui trebuiau protejaţi. Ba, mai mult, foarte puţini oameni ştiau ce pericole erau în preajma acelui om. Fără să ştie cât de periculos este el însuşi, foarte mulţi oameni nocivi ar fi vrut să îl omoare sau să îi mutileze familia. Tu te-ai implicat. I-ai protejat soţia. Puteai muri de zeci de ori şi nimeni nu ar mai fi vorbit despre tine vreodată. Nici copilul tău în vârstă de doar un an nu te-ar fi cunoscut. Cred că nu ai uitat aceste lucruri, Silvia? Trebuie să mai stai să ni le povesteşti într-o zi.

Despre frumoşii nebuni ai marilor oraşe

Trebuie să mai stai şi să ne spui cum erau serile şi nopţile cu Fănuş Neagu, cum arătau frumoşii nebuni ai marilor oraşe, cum se supăra Gheorghe Dinică, ce fel de om era Dan Spătaru, cum cânta la chefuri Vasile Vasilache, cine juca mai bine o miuţă Florea Dumitrache sau Cornel? Tu ştii cel mai bine cum era fotbalul odată. Punctul de vedere al unei soţii ar fi mult mai util decât al tuturor comentatorilor cu mama lor cu tot. De ce am ajuns în halul ăsta Silvia, că râde toată lumea de noi, oamenii nu mai vin pe stadioane şi duminicile sunt din ce în ce mai triste?

În viaţa ta de mamă şi nevastă ai cunoscut şi mulţi oameni politici. Despre cei prezenţi neam cam săturat sau credem că ştim totul. Dar, în legătură cu ceilalţi cu care stăteai tu la masă, când erai mai tânără, mai avem multe de aflat. Eşti unul dintre oamenii care ne poate ajuta în acest sens, sau îl poate convinge pe Cornel să o facă el.

Stai cu noi, Silvia!

DESTIN ÎN DOI. Cornel şi Silvia, pe vremea când viitorul purta fireturi de aur
FOTO: Q-MAGAZINE

A fost în egală măsură iubit şi contestat. Până să ajungă un Mister de necontestat pentru nimeni şi-a rupt oasele pentru o echipă şi pentru ţară. Tu i-ai stat alături.

De ce nu vrei să ne povesteşti toate astea? Mai ales că faţă de alte familii de fotbalişti voi sunteţi cu studii superioare.

Sunteţi nişte oameni care au trăit şi trăiesc într-o lume selectă. Avem şi noi dreptul să aflăm toate astea, Silvia!

Mai e ceva. Vin sărbătorile, va fi linişte şi frumos. Poate veţi merge la Sinaia, aşa cum o făceaţi de obicei, deşi Nero nu mai este să zăpăcească toată casa.

Ca să nu mai vorbim că şi un nepoţel sau o nepoţică or fi pe drum. Stai cu noi, Silvia!

RELAŢIE

În ultimul interviu, soţia lui Cornel Dinu i-a desfiinţat pe Cristi Borcea şi pe Ioan Becali. A povestit ce "găinărie" i-a făcut Mircea Lucescu soţului ei şi cine a alimentat conflictul dintre cei doi


Octavian Cojocaru

Fire discretă, Silvia Dinu a evitat cât a putut apariţiile publice. Când însă s-a hotărât să vorbească, a dat de pământ cu toţi "oamenii de fotbal" de la noi.

Silvia Dinu a vorbit recent, într-un interviu acordat revistei "Q Magazine", despre relaţia ei cu simbolul lui Dinamo, a dat de pământ cu Cristi Borcea şi cu Ioan Becali, a detaliat relaţia tumultoasă cu Mircea Lucescu şi cauzele problemelor medicale ale "Procurorului" (n.r. – care a suferit în vară o intervenţie chirurgicală la inimă).

Cel mai impresionant moment al discursului Silviei Dinu a fost cel despre boala care a chinuit-o în ultimii ani: "Nu mi-am pierdut speranţa, de ce să mi-o pierd? Am avut ghinionul să mă îmbolnăvesc". Întrebată dacă şi-ar fi dorit sfârşitul mai devreme, Silvia Dinu a replicat ferm: "Nu, nu vreau! Cum să vreau aşa ceva? Am un copil care abia s-a însurat, vrem să ne facă nepoţi. Nici nu ne gândim la sfârşit. Suntem amândoi foarte optimişti şi sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să trecem peste toate aceste necazuri. Eu, dacă îmi pun proteză, sunt ca orice om".

"Ce caută Borcea, cu buteliile lui, în fotbal?" Vorbind despre supărările care l-au măcinat pe Cornel Dinu, soţia "Procurorului" le-a făcut un rechizitoriu dur unor personaje controversate precum Cristi Borcea şi Ioan Becali. "Să fii preşedintele clubului, să te roage să iei până la sfârşitul campionatului echipa şi să spună ulterior: «Păi ce, ai vreo hârtie în sensul ăsta?». Dinu, atunci, în trei luni, a câştigat Cupa şi campionatul cu Dinamo. Apoi, să vină alde Borcea şi alţii…

Ce caută Borcea, cu buteliile lui, în fotbal?

Sau Becali (n.r. – Ioan), care juca în Germania alba-neagra? Eu mă crucesc când văd cine decide, de ani de zile, la o echipă ca Dinamo (…) Păi vine într-o zi, mă întâlnesc cu Borcea şi îmi spune: «Ştiţi, doamna Silvia, eu am făcut şi facultate!» L-am întrebat: «Ce facultate?». Nici nu ştia cum se numeşte. Şi spun: «Nu te duci şi tu la examene?». Mi-a zis: «E, doamna Silvia, ce să mă duc, trimit carnetul cu caşcavalul în el şi la revedere!» ".

Silvia Dinu a explicat şi de la ce a pornit rivalitatea dintre soţul ei şi "Il Luce": "Acest scandal dintre ei l-a inventat Chirilă. Lucescu era la Hunedoara, Cornel voia să îl aducă în Bucureşti, dar Ministerul de Interne s-a opus. Atunci, Ioan Chirilă a zis că cel care nu doreşte de fapt este chiar Dinu. Care, repet, nu avea nimic împotriva lui, ba dimpotrivă. Ce-i drept, Lucescu a făcut odată o mică găinărie la adresa noastră, pe vremea lui Ceauşescu. Cornel era în Italia cu Dinamo şi a dat un interviu în Gazzetta dello Sport şi a spus că la noi nu se dau bani la jucători ca în Vest, că nu au aşa condiţii… Şi el a adus ziarul în ţară, l-a tradus şi l-a trimis la ministru. Dar Cornel nu i-a făcut scandal".

N-A UITAT ŞI N-A IERTAT. Silvia Dinu a dat de pământ cu cei care i-au făcut probleme soţului ei
FOTO: ARHIVA EVZ

DRAMĂ

Soţia lui Cornel Dinu, în stare gravă

Silvia Dinu se află internată la Terapie Intensivă la Spitalul Floreasca, în stare gravă, după ce i-a fost amputat şi celălalt picior. Medicii spun că nu aceasta este cea mai mare problemă. Femeia suferă de insuficienţă renală, diabet şi ciroză, iar prognosticul este rezervat. "Silvia suferea de arterită periferică, din cauza diabetului, iar leziunile vaselor de sânge erau atât de mari încât amputarea a fost singura soluţie. Problemele ei de sănătate sunt mult mai mari. Suferă de insuficienţă renală şi face dializă, are diabet, ciroză şi nici cu inima nu stă prea bine. Bolile sunt cronice, iar tratamentul nu poate face nici el minuni", ne-a declarat prof. Dr. Şerban Brădişteanu, medicul care l-a tratat şi pe Cornel Dinu. Acesta spune că toate problemele de sănătate au copleşit-o din cauză că a renunţat uşor la tratament şi a venit în ultima clipă la spital. "Este o personalitate puternică, a refuzat de multe ori tratamentul. În acest moment este distrusă psihic, iar soţul este dărmât", adaugă Brădişteanu. Pentru a merge mai departe are nevoie de multă voinţă. (Cristina Lica)