Dinu Patriciu, licuriciul lui Traian Băsescu

Dinu Patriciu, licuriciul lui Traian Băsescu

Avionul cu care Lumina Învierii a fost adusă de la Ierusalim aparţine unei companii a lui Dinu Patriciu. Lumina a ajuns şi la Mănăstirea Humorului, la şeful statului.

Democrat-liberalii au plătit 22.000 de euro pentru ca Lumina Învierii să ajungă din Ţara Sfântă în Bucovina, inclusiv la Traian Băsescu. Prinşi în „lupta pentru Lumina Învierii” cu Patriarhia Română, democrat-liberalii au primit o mână de ajutor, fie şi involuntar, de la marele lor inamic, Dinu Patriciu.

Avionul care l-a adus de la Tel Aviv în Bucovina pe preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, aparţine companiei Eurojet România, membră a grupului Rompetrol, deţinută de Dinu Patriciu. Flutur spune că asemenea amănunte nu l-au interesat nici pe el, nici pe colegii democrat-liberali care au făcut chetă pentru aducerea preţioasei lămpi.

PDL-istul spune că a dorit doar un avion care să fie autorizat pentru operaţiuni care implică transportul de substanţe inflamabile. „Colegii au ales o firmă autorizată pentru asemenea transporturi speciale. Ne-am interesat la Autoritatea Aero nautică Civilă care ar fi companiile ce pot efectua un asemenea transport. Nu cunosc firma căreia îi aparţine avionul”, a precizat Flutur.

Ioan Bălan, sponsorul sărac

Întreaga desfăşurare de forţe a costat 22.000 de euro şi a fost finanţată de către democrat-liberali. Potrivit lui Gheorghe Flutur, în preţ a intrat şi Lampa lui David, felinarul special cu care a fost adusă Lumina sfântă. Grosul sponsorizării a venit de la Ioan Bălan, deputat de Suceava, alături de care au cotizat Flutur şi şase colegi de partid, membri ai parlamentului.

„Nu a fost o problemă să-mi asum proiectul. Eu am făcut contractul cu firma de aviaţie şi tot eu am plătit”, a precizat democrat-liberalul, pentru Mediafax. Pentru Ioan Bălan, frica de Dumnezeu pare a fi fost mai mare decât cea de creditori. El s-a dovedit cel mai generos PDL-ist, în condiţiile în care, potrivit declaraţiei de avere, are datorii de 70.000 de lei la bancă. Drum cu binecuvântare de la ÎPS Pimen

Două luni s-a chinuit Gheorghe Flutur să vadă Lumina sfântă în Bucovina. „Ideea mi-a aparţinut. Am avut binecuvântarea arhiepiscopului Sucevei, Înalt Prea Sfinţitul Pimen. Ştiam că ruşii şi ucrainenii fac asta de multă vreme. S-a stabilit să meargă şi doi preoţi. Am făcut apoi demersurile la Ambasada României în Israel”, povesteşte preşedintele CJ Suceava. În Vinerea Mare, de dimineaţă, „delegaţia” a plecat spre Israel de pe Aeroportul Otopeni din Capitală.

Peste trei ore, Flutur şi însoţitorii săi - stareţul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec, şi consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Cătălin Alexa - erau la Tel Aviv. „Ne-a preluat un agent care ne-a ajutat să ajungem în Ierusalim. Am vizitat apoi Grădina Ghetsemani. A doua zi, am vizitat biserica românească de acolo”. Excursia s-a transformat apoi într-o cursă contracronometru: la ora 14.05 s-a aprins Lumina sfântă, la ora 17.30 Flutur şi însoţitorii săi erau pe aeroportul din Tel Aviv, iar peste alte trei ore ajungeau victorioşi la Suceava. Lumina a ajuns şi la Mănăstirea Humorului Stareţul Mănăstirii Putna, părin tele Velnic Melchisedec, a preluat degrabă controlul: din mâna sa, Lumina a ajuns la delegaţiile din judeţele vecine şi de acolo în parohii. Printre cei care şi-au aprins lumânările în Bucovina s-a nu mărat şi preşedintele Traian Băsescu. Acesta a participat la slujba de la Mănăstirea Humorului, îm preună cu familia. O lampă specială a fost adusă de la Constanţa, cu un avion plătit de către Ministerul Turismului, pentru a duce lumina la slujba de Înviere de la malul mării. „Concurenţa”, adică reprezentanţii Patriarhiei Române, s-au mişcat ceva mai încet, aşa că Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a împărţit credincioşilor simbolul Învierii de la Lumina adusă via Suceava. „PATRICIU AIR” Aeronava Cessna 560, parte din flota Eurojet Avionul folosit de delegaţia lui Gheorghe Flutur, înregistrat cu indicativul YR RPG, este unul Cessna 560 Citation Encore. Aeronava are o capacitate de opt locuri şi atinge o viteză de croazieră de 900 km/h. Din flota companiei Eurojet România - membră a grupului Rompetrol - mai fac parte două aparate Cessna şi unul Bombardier Challenger CL 604.

Potrivit datelor publicate pe site-ul companiei, Eurojet România a fost înfiinţată în 2004 şi se ocupă de zboruri business jet charter, acoperind în jur de 90 de destinaţii din 34 de ţări din Europa, Africa şi Asia. Eurojet România are autorizaţie eliberată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, valabilă până în februarie 2010. Reprezentanţii Eurojet România nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei, pentru a oferi detalii legate de zborurile efectuate săptămâna trecută. FUM FĂRĂ FOC

„Războiul Luminii de la Ierusalim”, mai mult o scânteie

N-a fost niciun fel de competiţie între Patriarhia Română şi Partidul Democrat Liberal, aşa cum a vrut să arate presa, au ţinut să precizeze ieri reprezentanţii ambilor cărăuşi ai Luminii sfinte. Asta deşi, zilele trecute, voci ale Bisericii Ortodoxe Române vorbeau despre faptul că Gheorghe Flutur s-a ostenit pentru o Lumină neoficială, cea oficială sosind cu un alt zbor charter, care a aterizat la Bucureşti. Aducerea Luminii de către Patriarhia Română a fost plătită de un sponsor ce a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Delegaţia Patriarhiei Române a fost condusă de Preasfinţitul Părinte Episcop Varsanufie Prahoveanul. La sosirea în Capitală, delegaţia a fost aşteptată de preoţii protoeriilor din Capitală, precum şi de reprezentanţi ai arhiepiscopiilor Sibiului şi Timişoarei şi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei. „Din păcate, media încearcă să creeze un subiect de presă în aceste zile cu mai puţine subiecte. Am spus că este pentru prima dată când o delegaţie a Patriarhiei Române organizează o astfel de acţiune.

PF Daniel a dorit să fie adusă Lumina sfântă de la Ierusalim în acest an pentru a spori bucuria clerului şi a credincioşilor de Sfintele Paşte, dar şi pentru că în acest an se împlinesc 650 de ani de la recunoaş terea oficială a Mitropoliei Ţării Româneşti şi de la trecerea la Domnul a Sfântului Grigore Palama, teolog al Luminii harului ceresc, ale cărui cinstite moaşte vor fi aduse la Bucureşti în 29 aprilie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, pentru Mediafax. El a subliniat că bucuria Învierii nu trebuie să se transforme în motiv de dispute. 25.000 de turişti în Bucovina De cealaltă parte, Gheorghe Flutur încearcă să înăbuşe şi el orice urmă de conflict. „Toată această discuţie despre Lumina oficială şi cea neoficială n-are niciun fel de bază reală. Fiecare zonă se bucură de o anumită autonomie. În plus, inclusiv mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Prea Sfinţitul Teofan, şi-a dat binecuvântarea pentru aducerea Luminii”, a spus liderul democrat-liberalilor suceveni.

Acesta a ţinut să sublinieze faptul că cei care au beneficiat de Lumină au fost credincioşii şi că iniţiativa „Paştele în Bucovina” a adus în jur de 25.000 de turişti în această zonă istorică, mult peste ce s-a întâmplat în anii trecuţi. În afară de lumina de la Ierusalim, oamenii au fost ademeniţi cu felurite atracţii: pasca de la Rădăuţi sau un ou uriaş, intrate în Cartea Recordurilor, precum şi Învierea în Salina Cacica.

„Toată această discuţie despre Lumina oficială şi cea neoficială n-are niciun fel de bază reală. Fiecare zonă se bucură de o anumită autonomie.” Gheorghe Flutur preşedintele Consiliului Judeţean Suceava

CONTRACRONOMETRU. Aeronava care a purtat Lumina „portocaliilor” a aterizat sâmbătă pe aeroportul din Suceava, la ora 20.30 Foto: Mediafax

Ne puteți urmări și pe Google News