Dinu Patriciu: Era evident că datoriile Rompetrol nu vor fi plătite | AUDIO
- Adam Popescu
- 5 octombrie 2010, 16:36
Dacă va merge în instanţă împotriva grupului Rompetrol pentru a-şi recupera datoriile de 516 milioane euro, statul va pierde categoric, deoarece contractul de la momentul conversiei acestor obligaţii bugetare în obligaţiuni "este absolut beton", susţine Dinu Patriciu, fostul proprietar al Petromidiei.
"Statul va pierde în orice caz. Categoric va pierde, deoarece contractul este absolut beton", a afirmat Patriciu.
El a mai declarat, răspunzând unor întrebări ale EVZ, că "a fost o prostie" ca Finanţele să includă datoriile în veniturile bugetare, pentru că "era evident" că noul proprietar al Rompetrol, grupul kazah KazMunaiGaz (KMG), nu le va plăti, pentru că nu au bani. Asta pentru că rafinăriile sunt neprofitabile astăzi.
"În 2007 puteau fi plătite, acum nu", a spus Patriciu. El a adăugat că grupul KMG avea dreptul, conform contractului, să transforme datoriile în acţiuni, conform legii aprobate de Parlament. "Le-a transformat în acţiuni, la revedere! Terminaţi cu scandalul! Ajutaţi-i (pe Ministerul Finanţelor - n.r.) să le crească valoarea acţiunilor!", a spus Patriciu.
De asemenea, el a declarat că problema datoriilor Petromidiei nu mai este a lui, pentru că valoarea acestora s-a scăzut din preţul de vânzare a grupului Rompetrol: "Eu le-am plătit, pentru că s-au scăzut din preţ. Faptul că actualii proprietari nu le plătesc e problema lor. Este un drept pe care îl au prin contract. Punct".
În opinia sa, statul ar trebui să vândă acţiunile kazahilor, nu să se judece în instanţă. Întrebat el cât ar plăti statului pentru acţiuni, răspunsul său a fost: "Eu aş da tot preţul, toată datoria aş da-o înapoi. Eu aş fi dat-o".
"Am găsit o formulă. Statul a semnat-o" Pe de altă parte, ulterior afirmă că nu şi-a asumat niciodată datoriile bugetare ale Petromidiei de 572 milioane euro - cele care în 2003 au fost anulate de guvernul Năstase şi în schimbul lor s-au emis obligaţiuni scadente la 30 septembrie 2010.
"Nu le-am asumat. Datoriile pe care le-am preluat prin contractul de privatizare erau de 108 milioane dolari, în caietul de sarcini. De fapt erau 285. Eu am preferat să rămân cu ele. La ele s-au adăugat dobânzi şi penalităţi şi aşa au ajuns la 572 (milioane euro - n.r.), o datorie virtuală, care n-a existat niciodată. A statului către el însuşi. Nu mi le-am asumat niciodată, dar a trebuit să găsesc o formulă. Am găsit-o. Statul a semnat-o, preşedintele a promulgat-o, să fie sănătoşi!", a afirmat Patriciu.
Un joc politic împotriva "mogulului" Întrebat de ce guvernul nu acceptă faptul că statul a devenit acţionar la Rompetrol, dacă aşa scrie în contract, şi preferă să meargă în instanţă, răspunsul lui Dinu Patriciu a venit imediat: "De proşti. Cred că e un joc politic şi e un joc prostesc, pentru că nu poţi să nu respecţi un contract pe care l-ai semnat". Potrivit omului de afaceri, prin această strategie adoptată se urmăreşte indirect atacarea lui, a "mogulului".
Referitor la preţul de 50 milioane de dolari plătit la achiziţia Petromidiei, în 2001, spune că "preţul a fost cel mai mare plătit din Europa de Est pentru o rafinărie. Pe tona prelucrată era cel mai mare preţ".
Premierul Emil Boc a declarat la începutul acestei luni că statul va contesta decizia Rompetrol de a converti în acţiuni datoriile pe care le are faţă de statul român şi va recupera aceste datorii în instanţă