Practic, ieri, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au hotărât să menţină decizia tribunalului care, pe 11 mai 2007, a obligat SRI să-i plătească lui Patriciu daune morale de 50.000 de lei.

Motivul: omului de afaceri i-a fost încălcat dreptul la viaţa intimă, prevăzut de articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

În timp ce apărătorul lui Dinu Patriciu, Ovidiu Buduşan, consideră că sentinţa de ieri a magistraţilor este „conformă cu legislaţia“, SRI a anunţat că o va ataca cu recurs la Curtea Supremă – acţiune posibilă în 15 zile de la data pronunţării.

De altfel, avocatul SRI, Valeriu Stoica, a susţinut în faţa instanţei că instituţia pe care o reprezintă „nu poate fi considerată vinovată în acest caz, de oarece este un organ administrativ, care s-a conformat legii“.

În privinţa lipsei unui mandat de interceptare aprobat de un judecător, Stoica a argumentat că ascultarea telefoanelor afaceristului a avut la bază „ameninţări la siguranţa naţională“, situaţie care a permis interceptarea fără mandat.