Dinti la minut!

Dinti la minut!

Datorita tehnologiei 3-D, pacientii au de asteptat doar 2-4 zile pentru o proteza stomatologica.

Un nou model al aparatului Cad-Cam, o masinarie 3-D, care inlocuieste munca de saptamani a unor tehnicieni dentari, va fi adus la Bucuresti saptamana viitoare. Astfel de aparate mai exista in Timisoara si Iasi, dar este vorba despre versiuni mai vechi.

Dintii creati de Cad-Cam sunt pe suport de zirconiu, un material deosebit de rezistent, foarte bine tolerat de organism, care inlatura riscul aparitiei alergiilor la nivelul gingiilor. Datorita tehnologiei 3-D, pacientii vor avea mai putin de asteptat cu aproximativ zece zile.

Sistemul poate primi comenzi non-stop

Noul aparat, in valoare de 160.000 de euro, va fi cumparat din Austria, unde este deja folosit la scara larga. „Aparatul lucreaza un dinte in cateva zeci de minute. Se diminueaza foarte mult timpul de lucru si, implicit, cel de asteptare a pacientului. Sistemul poate primi comenzi non-stop si poate fi programat sa termine lucrarile noaptea”, explica Cristi Costachescu, director general la Clinica stomatologica „Velvet Dental” din Bucuresti, cea care va achizitiona aparatul.

Culoare apropiata de cea a dintilor naturali

Daca, in mod normal, pentru efectuarea unei lucrari protetice un tehnician dentar are nevoie de aproximativ doua saptamani, cu noua tehnologie sunt suficiente  intre doua si patru zile. Dintii pe suport din zirconiu au o rezistenta foarte mare, apropiata de cea a otelurilor.

„Marele avantaj pe care il are zirconiul in stomatologie vine din faptul ca are o culoare foarte apropiata de cea a dintilor naturali, ceea ce pentru tehnicienii ceramisti este foarte important. Ei pot acum sa modeleze ceramica in straturi succesive, sa se joace cu culorile si transparentele, cu grosimea ceramicii si, toate astea, fara sa mai fie limitati in vreun fel”, precizeaza directorul Cristi Costachescu.

Totodata, aceasta tehnologie permite lucrul la distanta datorita scannerului pe care il are incorporat. „Modelul amprentei dentare poate fi trimis de oriunde din tara. Dupa ce acesta este scanat printr-un simplu click, porneste comanda”, detaliaza Cristi Costachescu.

El spune ca necesitatea achizitionarii acestui aparat a venit din faptul ca si pretentiile pacientului roman au inceput sa creasca, mai ales in domeniul stomatologiei, fiind similare cu acelea ale unui pacient american sau european. In Europa exista in total cinci astfel de aparate, iar in SUA sapte.

Ne puteți urmări și pe Google News