În filmul după cartea "Wonder Boys", studenţii sunt hipioţi răzvrătiţi.
Cartea „Băieţi teribili“, de Michael Chabon, apărută în „Raftul Denisei“, de la Humanitas Fiction, este „unul dintre cele mai faimoase romane de campus“. Volumului i-a fost sporită celebritatea şi de către ecranizarea din anul 2000, purtând, în originalul englez, acelaşi titlu ca şi romanul: „Wonder Boys“.
Michael Douglas, universitar
Romanul este o incursiune plină de neprevăzut într-un campus universitar din Pittsburgh, printre aşa-numiţii hipsteri (hipioţi) răzvrătiţi. Aici trăieşte Grady Tripp, profesor de engleză în jurul căruia pivotează studenţii şi scriitor pierdut în ceaţa jointurilor. Universitarul, interpretat în film de Michael Douglas, porneşte într-o odisee donquijotescă pe străzile din Pittsburgh ca să-şi recupereze romanul pe care l-a pierdut inexplicabil şi să-şi regăsească muza. Suita sa este compusă din: o studentă îndrăgostită în secret de el, un tânăr scriitor talentat, dar mitoman compulsiv, şi editorul lui, un tip flamboaiant, care îi aşteaptă cu sufletul la gură noua carte. Romanul spune o poveste tragicomică, cu tuşe fine de umor negru şi un final exploziv.
Regizat de Curtis Hanson (devenit celebru cu altă ecranizare, în 1997, „L.A. Confidential“, după James Ellroy), filmul îi are ca interpreţi ai rolurilor principale pe actori consacraţi. Pe lângă Michael Douglas (pentru care rolul din „Wonder Boys“ a reprezentat un neaşteptat reviriment) mai joacă Tobey Maguire, Robert Downey Jr. şi Katie Holmes. În plus, filmul „Wonder Boys“ a avut norocul să fie distins cu un Oscar şi cu un Glob de Aur, premii primite nu pentru altceva, ci pentru cel mai bun cântec original, intitulat „Things Have Changed“, compus şi interpretat de ilustrul Bob Dylan.
„Wonder Boys“ a reprezentat astfel prima şi ultima ocazie de a primi un Oscar pentru celebrul muzician, de-a lungul vremii şi actor în câteva filme. Bob Dylan a interpretat cântecul şi a acceptat Oscarul prin intermediul transmisiunii prin satelit, deoarece în acea perioadă se afla într-un turneu de-a lungul Australiei. De când a câştigat acest Oscar, Dylan îl ia mereu în turneu cu el, iar statueta „prezidează“ deasupra spectacolelor sale, „cocoţată“ pe unul dintre amplificatoare.
Autorul cărţii, Michael Chabon, s-a născut în 1963 în Washington D.C. şi este unul dintre cei mai importanţi scriitori americani actuali, fiind distins cu numeroase premii literare, printre care Pulitzer Prize, Nebula Award şi Mythopoeic Fantasy Award. Datorită succesului de care se bucură, romanele sale sunt bestselleruri, mai toate fiind adaptate pentru marele ecran. Cel mai recent roman al său este „Gentlemen of the Road“ (2007) şi a fost publicat parţial în foileton în „New York Times“.
Romanul „Băieţi teribili“ este publicat în peste cincisprezece ţări, fiind desemnat în 1995, anul apariţiei, Best Book of the Year de „Publishers Weekly“ şi A Notable Book of the Year de „New York Times“. Un precedent ilustru în acest aşa-zis gen al „literaturii de campus“, la rândul lui ecranizat, ar fi romanul „Love Story“, scris de Eric Segal.