Se spune că doar atunci când perfecțiunea și dăruirea depășesc imanența putem întâlni infinitul, doar atunci cunoașterea trece de pragul opac al existenței. Dincolo de un enunț filosofic sec, există oameni care confirmă, fără voia lor, axiome. Dar nu este cazul să cădem în tentația unui laudatio plictisitor. Pentru Alina Cuciurean, faptele sunt cele care vorbesc.
Alina Cuciurean, profesorul care dă aripi fiecărui copil
E director general al Colegiului Silvic „Bucovina" din Câmpulung Moldovenesc și de 28 de ani încearcă să dea aripi fiecărui copil al acestei școli. Căci la mijloc este vorba de pasiune, nu de orgolii mărunte. Iar trofeele câștigate de domnia sa nu sunt altceva decât încununarea acestei zbateri continue de a da oricărui copil o șansă la fericire.
Propunerea organizării Campionatului European al Tinerilor Silvicultori la Câmpulung Moldovenesc a venit cumva firesc și a fost îmbrățișată imediat de inginerul silvic Alina Cuciurean. A fost, în fapt, încă o confirmare a faptului că instituția de învățământ pe care o conduce este una dintre cele mai apreciate de pe continent. În perioada 20-24 mai, elevi din 24 de state au venit în Bucovina pentru a se întrece în cunoștințe teoretice și practice în domeniul silvic.
Deși organizarea unui eveniment international nu este la îndemâna oricui, Alina Cuciurean a primit provocarea cu brațele deschise. E drept, avea deja experiență în domeniu. Căci doamna inginer s-a ocupat, împreună cu echipa sa, și de Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele spațiului pentru juniori din 2022, cât și de Olimpiada internațională de Astronomie și Astrofizică din 2021. Ambele evenimente s-au desfășutat tot la Câmpulung Moldovenesc.
Și, cum orice faptă bună merită o răsplată pe măsură, rezultatele n-au întârziat să apară: România a câștigat trofeul campionatului, locul 1 la proba de traseu forestier și locul 1 la echipaje fete!
Pădurea, a doua casă
Prof. Alina Cuciurean este, de loc, chiar din Câmpulung Moldovenesc. Pentru dumneaei, pădurea este, practic, a doua casă. Absolventă a liceului de matematică-informatică, ea a fost dirijată de părinți spre Facultatea de Sivicultură și a primit, apoi, repartiție chiar la Colegiului Silvic „Bucovina". Se întâmpla acum 29 de ani și, de atunci, Alina Cuciurean și-a canalizat toată energia spre această instituție de învățământ, pe care a adus-o în clasamentul celor mai bune licee cu specific forestier din Europa. Drept pentru care, ani mai târziu, a primit premiul „Directorul anului pentru antreprenoriat” de la Asociația pentru Valori în Educație.
Vocație și pasiune
Povestea Alinei Cuciurean este una de succes, într-o societate în care ierarhiile sunt, mai degrabă, anapoda. Dincolo de pasiune și de dăruire, trebuie să existe și vocația, care să confirme faptul că omul sfințește locul, un clișeu atât de obosit în zilele noastre, dar atât de adevărat.