Din cetatea filmului european. Primul premiu acordat unui regizor român la Cannes: „Toto și surorile lui”
- Marcela Feraru
- 16 mai 2016, 00:00
Weekend încărcat la Cannes şi o primă veste bună pentru România: primul lungmetraj al regizorului Alexander Nănău, „Toto și surorile lui”, a fost laureat sâmbătă cu premiul France Culture Cinema 2016.
Filmul a fost ales de către viitorii critici de film francezi - studenţi care au desemnat filmul românesc într-o selecţie de cinci printre producţiile lansate în cinematografele din Franţa. Regizorul a beneficiat cu această ocazie de o extraodinară promovare în media, graţie invitaţiilor în platoul radioului France Culture, foarte prizat de către publicul francez. Filmul trasează istoria a trei fraţi rromi (două fete şi un băiat) din Ferentari.
Sâmbătă a fost rândul unui alt film românesc, aflat în competiția Un certain regard: „Câini”, de Bogdan Mirică, să confrunte juriul și publicul. Dată fiind prezenţa istorică a cinematografiei româneşti la Cannes 2016 (cinci filme!), Ambasada României în Franţa a decis să invite lumea bună a festivalului la o „seară românească”, la Yo’Mo Lounge. Dată fiind ora târzie (după închiderea ediţiei) veţi afla mai multe despre această seară festivă în corespondenţă de mâine. Ceea ce pot să vă spun deja este că evenimentul a fost patronat de chiar ambasadorul Luca Niculescu.
Fiica lui Johnny Depp, vânată de jurnaliști
Părăsind cercul românesc, iată ce a pasionat lumea la Cannes în acest weekend: în primul rând, prezența fiicei lui Johnny Depp și a Vanessei Paradis, tânăra Lily-Rose (16 ani). Presa se învârtea deja în jurul ei de ceva vreme, mai precis de la reinstalarea în Franța a Vanessei Paradis, după separarea de Johnny Depp. Mai ales că adolescenta a fost deja aleasă modelul casei de modă Chanel – puţin cam devreme, după gustul mamelor puriste. Lily-Rose nu pare însă intimidată nici de brusca sa notorietate, nici de prezenţa pe covorul roşu de la Cannes. Tânăra joacă în filmul „La Danseuse” (Dansatoarea) semnat Ken Loach, aflat în competiția pentru Un certain regard.
Glume despre viol și Hitler
În al doilea rând,o polemică a început să fremete şi să se transforme încet în furtună din cauza unor glume deplasate ale maestrului de ceremonii din seară inaugurală, Laurent Lafitte, glume despre viol, remarci clasate homofobe…). Polemica a fost amplificată de actriţa americană Blake Lively (prezentă pe Croisette pentru filmul lui Woody Allen, „Café Society”) într-un interviu pentru revista americană Variety: „Cred că glumele despre viol, homofobie sau Hitler nu sunt glume. Nu este vorba doar despre o glumă privindu-l pe Woody (Allen). Laurent Lafitte a făcut trei comentarii homofobe, unele după altele. O glumă despre Hitler și o glumă despre viol. Totul în treizeci de secunde. Ce se întâmplă? E cu adevărat deconcertant”. Într-adevăr, sala n-a prea râs la momentele evocate. În fine, Lafitte a sfârşit prin a-şi cere scuze, rămâne de văzut dacă vor servi la ceva…