Din cetatea filmului european. Catherine Deneuve şi sărutul nesfârşit cu Laurent Lafitte

Din cetatea filmului european. Catherine Deneuve şi sărutul nesfârşit cu Laurent Lafitte

Fiecare ediţie a Festivalului de Film de la Cannes are micul ei „incident”, bine pregătit de actriţele care încearcă să iasă în evidenţă întrun mod original, în condiţiile unei incredibile aglomeraţii de personalităţi.

 Sophie Marceau ne-a arătat sânii la una dintre ediţiile precedente, la alta de-a dreptul chiloţii. Pentru ediţia de anul acesta, dacă ar fi să reţinem un „incident”, acela va fi fără îndoială irupţia pe scenă, la festivitatea de deschidere a festivalului, a Catherinei Deneuve într- o fastuoasă rochie de seară şi sărutul nesfârşit între diva anilor '70 şi gazda festivităţii, Laurent Lafitte, vizibil surprins. Presa franceză nu reușește să se decidă dacă a fost grotesc sau amuzant…

Dincolo de micile anecdote, festivalul prezidat anul acesta de George Miller beneficiază de o adevărată constelaţie, unele dintre stelele marelui ecran punând pentru prima dată în carieră piciorul pe covorul roşu – este cazul Juliei Roberts, însoţită de George Clooney pentru filmul „Money Monster”, semnat Jody Foster. Un film în afara competiţiei, ca şi cel care a deschis festivalul – „Café Society”, al unui obişnuit al festivalului de la Cannes – Woody Allen.

Pentru competiția oficială, internauții consultați de Allociné, site-ul cel mai popular printre cinefili, acordă pentru moment victoria filmului „The Neon Demon” (Nicolas Winding Refn), însă Cannes are reputaţia de a fi festivalul surprizelor, şi pe aceea de a iubi cinematograful românesc!

Dacă măsurile de securitate sunt inconturnabile prin natura festivalului, anul acesta ele au fost dublate. Între ameninţarea furtunilor (e sezonul ploilor pe Croizeta!) şi ameninţarea teroristă, ediţia 2016 pare deschisă sub o zodie sumbră. Nu e decât o aparenţă, entuziasmul e acelaşi printre toţi aceşti nebuni pasionaţi, care au invadat Coasta de Azur, de la cinefili la jurnalişti, actori, regizori sau producători.

România este reprezentată în selecţia oficială de Cristian Mungiu (Bacalaureat) şi Cristi Puiu (Sieranevada). Bogdan Mirică (Câini) este prezent în secţiunea Un Certain Regard. Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şargă (4:15 p.m. sfârşitul lumii) se află în competiţia oficială de scurtmetraje, iar Alexandru Badea (Toate fluviile curg în mare), concurează în secţiunea Cinefondation.