Evenimentul Zilei > Actualitate > Dilema lui Daniel Constantin: Cum să-i plătească lui Voiculescu 4.728 de euro lunar dintr-o leafă de 288 de euro
Dilema lui Daniel Constantin: Cum să-i plătească lui Voiculescu 4.728 de euro lunar dintr-o leafă de 288 de euro

Dilema lui Daniel Constantin: Cum să-i plătească lui Voiculescu 4.728 de euro lunar dintr-o leafă de 288 de euro

Ministrul Agriculturii a împrumutat de la Dan Voiculescu 295.000 de euro, pentru a-şi construi o casă. El câştiga lunar doar 648 de lei (144 de euro).

Potrivit declaraţiei de avere postată recent, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a câştigat anul trecut 7.776 de lei net, adică 648 de lei lunar – salariul minim pe economie. Aceeaşi sumă de bani a câştigat-o şi soţia sa, Ramona Elena. Dacă vom aduna cele două salarii, rezultă că soţii Constantin au cîştigat, anul trecut, 1.296 de lei net lunar, adică 288 de euro. Cu aceşti bani, familia ministrului Agriculturii a trebuit să-şi asigure traiul de zi cu zi, întreţinerea vilei de 340 de metri pătraţi din Corbeanca, judeţul Ilfov, şi să plătească tranşele lunare ale celor două împrumuturi, în valoare totală de 295.000 de euro, primite de la Dan Voiculescu.

Conform celor consemnate în declaraţia de avere, Daniel Constantin nu a avut alte venituri decât cei 1.296 de lei încasaţi lunar împreună cu soţia. Nu are nici un depozit, nici un cont bancar. Nu are maşină şi nici bijuterii care să depăşească 5.000 de euro. Are trecut la bunuri doar casa de la Corbeanca şi terenul pe care a fost construită. Restul paginilor sunt albe.

Ca ministru, Daniel Constantin va fi remunerat cu aproximativ 1.000 de euro lunar, bani insuficienţi pentru a returna datoria preşedintelui de onoare al Partidului Conservator, formaţiune politica datorită căreia Constantin a fost numită în această funcţie.

Dependent total de Voiculescu

În 2007, Constantin a împrumutat de la Voiculescu 100.000 de euro, pe care a promis să-i înapoieze în tranşe, în perioada 2008 – 2016. Un an mai târziu, ministrul Agriculturii a mai împrumutat de la aceeaşi persoană încă 195.000 de euro. El precizează că-i va da înapoi, în tranşe, între 2008 – 2017. Aşa cum v-a informat EVZ luna trecută, Dan Voiculescu i-a dat aceşti bani ministrului Agriculturii pentru ca acesta să-şi ridice o vilă într-o zonă rezidenţială din Corbeanca. Clădirea are o suprafaţă de 340 de metri pătraţi şi un teren de 460 de metri pătraţi.

Cât e rata lunară

Dacă e să calculăm o rată lunară a acestor împrumuturi, rezultă că ministrul Agriculturii ar fi trebuit să-i dea lunar senatorului PC 2.551 de euro, în contextul în care ar fi început să-i înapoieze banii de la 1 ianuarie 2008. Dar, conform celor consemnate în declaraţia de avere, actualul ministru al Agriculturii nu spune că i-ar fi dat vreun ban înapoi lui Voiculescu, până pe 21 mai 2012. Prin urmare, rata lunară la cele două împrumuturi ar fi de 4.728 de euro, dacă Daniel Constantin vrea să-i returneze banii senatorului PC până în 2016, respectiv 2017.

Din cauza acestui împrumut, Daniel Constantin poate avea dificultăţi în a-şi exercita cu obiectivitate cerinţele din fişa postului. Ministerul Agriculturii se află într-un litigiu cu grupul de firme GRIVCO, controlat de Voiculescu, pentru recuperarea unui prejudiciu de 60 de milioane de euro. Această sumă reprezintă valoarea pagubei pe care GRIVCO ar fi produs-o Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), aflat în directa subordonare a Ministerului Agriculturii. Ministrul Agriculturii a fost contactat telefonic, însă până la închiderea ediţiei nu a putut să ne ofere un punct de vedere cu privire la acest subiect.

60 de milioane de euro
este miza unui proces între Ministerul Agriculturii şi GRIVCO, controlat de Voiculescu

Citiți și:

  • EXCLUSIV. Ministerul Agriculturii, o miză de 60.000.000 € pentru Voiculescu
  • Voiculescu ia Ministerul Agriculturii, primul mare tun al Guvernului Ponta
  • VERIGILE SLABE ALE GUVERNULUI PONTA: Andrei Marga, Ioan Mang şi Daniel Constantin
  • CULISELE unui Guvern nou cu feţe vechi. Lupta crâncenă pentru păstrarea lui Orban. Ce i s-a PROMIS lui Voiculescu| VIDEO
  • "Președintele-jucător" al USL a intrat în scenă. Ideile trasate de Voiculescu pentru guvernare: "În 60 de zile îl suspendăm pe Băsescu"