Noor Salman, soția lui Omar Mateen, ar fi știut, se pare, despre planurile acestuia de a ucide oameni, în cel mai grav atac armat în masă din istoria SUA.

Senatorul Angus King, membru al comisiei pentru serviciile secrete din Senatul SUA, a declarat pentru CNN că „Salman avea unele informații despre ce se petrecea. Ea este, cu certitudine, o persoană care ne interesează și se pare că va coopera cu autoritățile și ne va da date importante”.

Salman era alături de Mateen când acesta a vorbit despre posibile ținte, în ultimele două luni, inclusiv atunci când a fost la Disney World, în luna aprilie, sau la clubul de noapte Pulse, la începutul lunii iunie.

Primarul orașului Orlando, Buddy Dyer, a deschis un centru pentru asistența familiilor afectate de tragedie.

Mateen, 29 de ani, (foto) a fost împușcat mortal de o echipă a forțelor speciale, la finalul a trei ore de negocieri, după ce sunase la 911, în timpul atacului violent și își anunțase afilierea la Statul Islamic. Anchetatorii spun că a fost o persoană care s-a radicalizat singură și că nu există dovezi că ar fi primit ajutor sau instrucțiuni din partea unor organizații islamiste.

„Se pare că era un tânăr instabil, nervos, cu probleme psihice, care a devenit radical”, le-a spus Barack Obama jurnaliștilor.

Amintiri din copilărie

Investigatorii trebuie să afle dacă atacatorul din Orlando a fost mânat de dragostea față de ISIS sau de un sentiment de auto-dispreț, pentru că ar fi fost homosexual, comentează presa internațională, speculând informațiile apărute pe această temă.În 1991, familia lui Mateen s-a mutat din New York în portul St. Lucie, Florida, un orășel cu 170.000 de locuitori, unde relatările despre copilăria lui sunt contradictorii – unii spun că era ținta batjocurii colegilor, alții că, dimpotrivă, ar fi fost autorul unor comentarii rasiste și pline de ură. Intervievată de o revistă americană, o fostă colegă de școală, Leslie Hall, declara că Mateen a fost un hărțuitor neobosit, care trântea scaunele și țipa la profesori, și care încă din clasa a V-a ar fi amenințat că va aduce o armă la școală, pentru a omorî „pe toată lumea”. Alt coleg, de liceu, își amintește că Mateen a „sărit în sus de bucurie” când a văzut un documentar despre atentatele din 11 septembrie 2001.

Te-ar putea interesa și: