DIICOT nu renunță la Fabrica de vise de la Iași și insistă ca cei implicați să fie trimiși după gratii. Judecătorii au respins, la finalul săptămânii trecute toate solicitările de arestare propuse de procurori. Anchetatorii au cerut arestarea pentru 28 de persoane, reprezentanţi ai fabricii din comuna Miroslava de produse conţinând extrase de cânepă.
DIICOT nu renunță și vrea să obțină arestări în dosarul „Fabrica de Vise” de la Iași, așa cum a fost numit de presă. Procurorii au descins, săptămâna trecută, la o fabrică unde erau produse substanțe de vapat pe bază de extract de cânepă. Amplasată la marginea comunei Miroslava, fabrica este patronată de un cetățean canadian de origine germane.
După această operațiune, procurorii au cerut mandate de arestare preventivă pentru 28 de persoane. Nu au reușit, judecătorii respingând toate propunerile făcute de DIICOT. Philipp Fuhrmann, patronul fabricii de la Miroslava a fost pus sub control judiciar, alături de alți nouă inculpați. Opt persoane au fost plasate în arest la domiciliu în arest la domiciliu, în vreme ce restul de zece au fost eliberate.
Procurorii DIICOT au depus contestații la toate aceste decizii ale judecătorilor din cadrul Tribunalului Iași. Solicitările de arestare se vor judeca, în aceste zile, la Curtea de Apel Iași.
Avocaţii inculpaţilor au afirmat că acuzaţiile aduse de procurori bazate pe o interpretare greșită a legii. Potrivit apărătorilor, fabrica de la Miroslava funcționa legal.
DIICOT nu renunță la Fabrica de vise
Legea pedepsește fapta persoanei care efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. În astfel de cazuri, pedeapsa prevăzută este închisoare de la doi la șapte ani.
Ancheta procurorilor în acest caz a început în octombrie anul trecut. Aceștia au primit un colet cu mostre de produse fabricate la Miroslava în vederea analizei. Conform presei locale, la analiză nu a rezultat că mostrele ar fi conținut substanțe interzise pe piața românească. Conform Ziarului de Iași, acest lucru nu i-a făcut pe procurori să renunțe.
Investigatori sub acoperire au achiziționat online sau de la diverse magazine dispozitive tip „Vape”, jeleuri sau prăjituri fabricate la Miroslava. Produsele conțineau diverşi derivaţi din canabis, precum HHC, THC-P sau H4-CBD. Procurorii au făcut analiza chimică a conţinutului pentru a stabili acest lucru, dar compușii erau menționați chiar pe ambalaj.
Pe ce se bazează ancheta DIICOT
Trebuie spus că substanțele analizate nu se regăseau pe lista drogurilor interzise, prevăzută de Legea 143/2000. Deci, erau legale în România. HHC şi alte substanţe au fost incluse în baza europeană a substanţelor psihoactive noi şi comunicate prin sistemul european de alertă timpurie. Fiind nou apărute, eventualele efecte negative asupra sănătăţii nu sunt suficient studiate. Aceste substanțe sunt monitorizate de organele de specialitate ale statelor membre UE. Acum DIICOT nu renunță la Fabrica de vise și cere arestări în dosar.
Pentru procurorii din Iași a fost suficient, chiar dacă nu au putut prezenta cazuri din care să rezulte riscurile HHC pentru sănătate. Au demarat ancheta invocând mărturia unei fete care cumpărase un astfel de produs şi i se făcuse rău. La acestea, au adăugat și interceptare telefonică şi un SMS, trimise de cetăţeni.
„O să sun la poliţia antidrog să vă vină de hac cretinilor omorâţi copii cu canabisul vostru”, a fost SMS-ul trimis de un ieşean unui comerciant de astfel de produse.