Explicațiile DIICOT în cazul copiilor traumatizați de mascați. „S-a greșit flagrant”

DIICOT a reacționat în urma scandalului monstru, izbucnit în timpul unei percheziții a mascaților în casa unei femei din Brașov, acțiune în urma căreia doi copii au fost traumatizați. Procurorii recunosc că cel căutat nu locuia la adresă.

Cazul care a oripilat opinia publică din timpul unei intervenții a mascaților în casa unei femei cu doi copii minori este explicat, sumar, de procurorii DIICOT care recunosc că cel căutat, joi, nu locuia acolo, dar susțin că aveau mandat de percheziție.

Concret, DIICOT a transmis, duminică, la trei zile după intervenție, că „mandatul de percheziție a fost emis de către un judecator de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov pentru locația respectivă de pe raza municipiului Brașov, constatându-se că la momentul efectuării percheziției persoana căutată nu mai locuia în fapt în acel imobil”.

Despre acest caz, în exclusivitate pentru evz.ro, Iulian Surugiu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP) a declarat că „s-a greșit flagrant”:

„Procedura spune clar că polițiștii desemnați să facă verificări în baza mandatului dat de procuror sau judecător trebuie să știe exact cine se află la adresa respectivă. Cu atât mai grav este dacă știau că acolo sunt copii. În aceste situații, trebuie să iei măsuri. Se aplează la altă metodă decât intratul cu forța. Se încearcă un dialog amiabil și, în plus, trebuie adus un psiholog sau un reprezentant de la Direcția pentru Protecția Copilului. Nimeni nu dă dreptul unor polițiști să traumatizeze copiii. Mandatul nu îți dă dreptul să nenorocești un copil pe viață”.

În acest context, consilierul județean PNL Andrei Kadaş, om de afaceri a cărui firmă ar controla o televiziune locală din Braşov, susţine că poliţiştii căutau, în casa în care, actualmente, locuieşte fosta soţie, un bărbat care s-ar chema Cătălin Alexa, iar când aceasta le-a transmis că o familie cu acest nume ar sta la o adresă alăturată, ei nu ar mai fi finalizat percheziţia.

Iată comunicatul transmis de DIICOT legat de acest caz:

„La data de 13.02.2020, ofițerii de poliție judiciară din cadrul BCCO Brașov împreună cu luptătorii Serviciului de Acțiuni Speciale Brașov au pus în executare un mandat de percheziție, pe raza municipiului Brașov, într-o cauză ce vizează destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în comiterea infracțiunilor de spălare a banilor, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, instigare la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, complicitate la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Referitor la informațiile apărute în spațiul public cu privire la faptul că adresa la care s-a efectuat percheziția era greșită, precizăm că mandatul de percheziție a fost emis de către un judecator de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov pentru locația respectivă de pe raza municipiului Brașov, constatându-se că la momentul efectuării percheziției persoana căutată nu mai locuia în fapt în acel imobil.

La data de 14.02.2020, Tribunalul Brașov a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a unui număr de 3 inculpați, iar față de alți 2 inculpați a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu”.