Suspectat de dispariţia a trei tinere surori din Rădăuţi, Vasile Lavric (56 de ani), mecanicul auto arestat la mijlocul lunii aprilie la cererea procurorilor Parchetului General a leșinat, ieri, în timp ce aștepta să intre la primul termen al procesului în care este judecat la Tribunalul Suceava. Rădăuţeanul, încarcerat la Penitenciarul Botoșani, este în greva foamei de aproximativ trei săptămâni, recurgând la acest protest pentru că se consideră nevinovat.

Comă diabetică

Ieri după-amiază, în jurul orei 14.00, Lavric a cedat. S-a prăbușit din picioare și și-a pierdut cunoștinţa. A fost transportat imediat de un echipaj SMURD la „Urgenţă” Spitalului Judeţean Suceava, unde medicii au stabilit că se află în comă diabetică, cauzată de scăderea concentrației de glucoză din sânge sub limita normală, ca urmare a refuzului de hrană. L-au pus în perfuzii, iar la scurt timp și-a revenit. Medicii i-au spus că îl vor mai ţine câteva zile în spital, sub supraveghere, însă Lavric a refuzat, solicitând să fie dus înapoi la penitenciar. A refuzat inclusiv să fie investigat de cadrele medicale. ”Nu existau motive pentru a-l reține împotriva voinței sale, având în vedere că starea sa de sănătate s-a ameliorat în urma tratamentului”, a explicat directorul-adjunct al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădățan.

Vasile Lavric este bănuit că ar avea legătură cu dispariţiile misterioase a trei surori din aceeași localitate: Iuliana, în 1995 (avea 16 ani), Nicoleta (31 de ani) și Ramona (18 ani), în aprilie, respectiv, iunie 2005. Cu ultimele două, mecanicul auto a avut câte un copil, unul în timpul căsniciei (cu Nicoleta), celălalt, în urma unei relații extraconjugale (cu Ramona), aceasta rămânând gravidă la numai 13 ani.

Jongleria cu surori

Iuliana a dispărut prima, însă mama ei, Cornelia Iordache, i-a reclamat dispariția abia în 2005, când i-a dispărut și o altă fată, Nicoleta. Acesta din urmă era măritată cu Vasile Lavric și, cu câteva zile înainte de a dispărea fără urmă, a cerut divorțul în instanță. La o zi după ce Nicoleta a intrat parcă în pământ, Vasile a adus-o acasă pe Ramona, cu care avea deja un copil (a negat că ar fi copilul lui, însă probele ADN l-au luni mai târziu, dispare și Ramona. Cele trei surori nu au mai apărut de atunci, deși sunt date în urmărire de către poliție.

În 2005, ofiţerii de la Investigaţii Criminale de la IPJ Suceava, demarează o amplă anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat cu surorile Iordache.

După un an, pe 5 septembrie 2006, procurorul Lucian Beșa de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava închide dosarul. Nu avem probe, justifică procurorul.

Anii trec și subiectul pare a fi închis definitiv.

„Voi lupta până la capăt, ca Țundrea, care a făcut opt ani nevinovat”

Spre sfârșitul anului trecut, procurorii Parchetului General redeschid investigațiile. În luna aprilie a acestui an, anchetatorii au descins la Rădăuţi, acasă la părinţii lui Lavric, unde suspectul își are și atelierul auto. Au săpat prin curte, iar spre seară au plecat spre București, cu mecanicul auto și cu câteva rămășițe osoase găsite în urma săpăturilor. Însă oasele erau de provenienţă animală. Anchetatorii se întorc după o săptămână, sapă din nou în curte, găsesc alte fragmente osoase și – culmea – tot de animal.

Între timp, Vasile Lavric a fost arestat preventiv, însă nu pentru disparițiile misterioase, ci pentru că, acum 14 ani, în 2000, i-ar fi dat un ciocan în cap soției sale din acea vreme, Nicoleta Lavric. Culmea, de la acea tentativă de omor, presupusa victimă a trăit încă cinci ani sub același acoperiș cu mecanicul auto.

Trimis în judecată și ţinut în arest pentru o presupusă tentativă de omor de acum 14 ani și nicidecum pentru disparițiile celor trei surori, Vasile Lavric a intrat în greva foamei.

„Voi lupta până la capăt, ca în cazul Țundrea, care a făcut opt ani nevinovat și chiar dacă domnul procuror se roagă să mor, să închidă cazul, să nu creadă că nu este un Dumnezeu”, ne-a scris Vasile Lavric din penitenciar. Bărbatul susţine că e victima unui complot pus la cale de familia celor trei surori date dispărute, și care, de fapt, s-ar ascunde în Italia.

Anchetatorii de la București s-au întors recent și au făcut mai multe săpături în zona comunei Suceviţa, însă, mărturisesc surse judiciare, nu au găsit ce căutau: rămășițele cadavrelor celor trei femei dispărute. În lipsa cadavrelor, procurorilor de la Parchetul General le va fi extrem de greu să-și probeze acuzaţiile.

Deși pare asemănător cu cel al Elodiei, dosarul Lavric se deosebește de cel al lui Cristian Cioacă (condamnat la 15 ani de închisoare). În cazul brașoveanului, s-au găsit urme de sânge mai peste tot în apartamentul soţilor, și multe alte obiecte din locuinţa celor doi aruncate într- o râpă. Or, în cazul de la Rădăuţi, procurorii au doar câteva așchii de oase animale și multe întrebări fără răspuns. „Vreau probe, nu pot fi acuzat de ceva ce nu-i adevărat”, își strigă disperarea Lavric, din pușcărie.

Și dacă e nevinovat?