Diferențele de preț între Germania și România. Cât costă traiul în vestul Europei

Sursa Foto -Dreamstime

Prețul coșului minim a crescut în ultima perioadă, astfel încât traiul în România a ajuns să fie o povară pentru mulți români care lucrează pe salariul minim. Costurile alimentelor de bază au ajuns să fie mai mari decât în statele din vestul Europei, precum Germania, Spania sau Marea Britanie, unde salariile sunt mult mai mari.

Cât costă traiul în Germania. Unde este mai rentabil

Un român care locuiește în Germania a devenit viral după ce a comparat prețurile de acolo cu cele din România. Concetățeanul nostru a calculat câți bani cheltuie lunar două persoane. În capul listei se află costul chiriei lunare, 470 de euro pentru o locuință de 55 de metri pătrat.

Urmează utilitățile, gaz și curent, 140 respectiv 130 de euro. În total 740 de euro, doar pentru aceste cheltuieli fixe. După care, pe lista cheltuielilor au fost adăugate costul abonamentelor telefonice, 42 și 47 de euro. Pe lângă acestea se mai adaugă abonamentul la radio și Netflix, adică 25 de euro.

Sursa foto: Arhiva EvZ

Costuri neprevăzute și nevoile personale însumează peste 800 de euro

Mai departe, românul a trecut pe listă impozitul anual plus alte cheltuieli lunare, cum ar fi combustibilul, sigurarea obligatorie (110 euro), consumabile (100 de euro), și alte cheltuieli neprevăzute. Total 667 de euro.Odată achitate aceste cheltuielor, românul a trecut nevoile personale: mâncare și îmbrăcăminte.

Toate aceste nevoi însumează 800 de euro. 400 de euro pentru mâncare, 200 pentru igienă, 100 pentru îmbrăcăminte, 50 pentru cadouri și alți 50 de euro pentru abonamentele de la sala de fitness. Separat de costurile amintite, în fiecare lună apar chletuielile cu asigurările private și taxele la bancă.

Sursa foto: arhiva evz

Diferențele de preț între Germania și România. Cât costă să trăiești în vestul Europei

Adică 80 respectiv 15 euro. Într-un final, după ce trage linia, concetățeanul nostru din Germania plătește lună de lună 2424 de euro doar pe cheltuielile de bază. O sumă la care se mai adaugă și cheltuielile neprevăzute sau neprevăzute, potrivit Cancan.ro.