Evenimentul Zilei > International > Diferența dintre Rovana Plumb și candidatul Ungariei respins și el de Comisia Juridică a PE
Diferența dintre Rovana Plumb și candidatul Ungariei respins și el de Comisia Juridică a PE

Diferența dintre Rovana Plumb și candidatul Ungariei respins și el de Comisia Juridică a PE

După ce a respins candidatura la postul de comisar european pentru transporturi a Rovanei Plumb, Comisia Juridică a Parlamentului European a făcut același lucru cu candidatul Ungariei la fotoliul de comisar european pentru vecinătate, Laszlo Trocsanyi.

Dacă Rovana Plumb a fost respinsă din cauza neclarităților din declarația de avere, în cazul lui Laszlo Trocsanyi Comisia Juridică (JURI) a PE a stabilit că există un conflict de interese între candidatura lui şi firma de avocatură Nagy & Trocsanyi, care are contracte cu statul ungar.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că motivul din spatele deciziei Comisiei Juridice a Parlamentului European de a-l acuza de conflict de interese pe eurodeputatul Laszlo Trocsanyi, propus de Budapesta pentru postul de comisar european, este că fostul ministru al justiţiei a contribuit la apărarea Ungariei în faţa migraţiei, relatează agenţia ungară de ştiri MTI.

Într-un interviu pentru postul public de radio Kossuth, Orban l-a lăudat pe Trocsanyi, spunând că este un expert juridic respectat la nivel internaţional şi un diplomat experimentat şi candidatul „cel mai calificat” pentru un post de comisar european.

Însă el a comis o crimă” ajutând guvernul să protejeze Ungaria de migraţie, a spus premierul. Trocsanyi a contribuit la proiectul de lege redactat de guvern care interzice intrările ilegale pe teritoriul Ungariei, fără documente corespunzătoare, a adăugat Orban, potrivit Agerpres. „Iar acum ei îi reproşează asta”, a spus prim-ministrul.

El a mai declarat că a fost o „decizie vicleană” din partea UE că votul împotriva lui Trocsanyi a avut loc în Comisia Juridică, şi nu în comisia responsabilă cu portofoliul propus pentru fostul ministru al justiţiei, şi anume cel de vecinătate şi extindere.

Orban a precizat de asemenea că a vorbit joi cu Ursula von der Leyen, preşedintele propus al Comisiei Europene, convenind cu ea să aştepte opinia scrisă a Comisiei Juridice în această chestiune. El a spus că are deja pregătite „a doua, a treia şi a patra soluţie”.