Motivele pentru care dieta mediteraneeană a fost clasificată drept cea mai bună dietă în general de către U.S. News & World Report timp de șapte ani consecutivi sunt încă evidente.
Motivele pentru care dieta mediteraneeană a fost clasificată drept cea mai bună dietă în general de către U.S. News & World Report timp de șapte ani consecutivi sunt încă evidente.
Urmarea unei diete mediteraneene poate ajuta la menținerea acuității mentale până la o vârstă înaintată, chiar și în cazurile în care simptomele bolii Alzheimer sunt prezente în creier, potrivit unui studiu recent publicat în revista JAMA Neurology.
Ce beneficii are dieta mediteraneeană
Cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago au descoperit că, deși existau semne de demență în creier după deces, persoanele care au urmat această dietă au obținut rezultate mai bune la testele de funcționare cognitivă.
Această dietă se bazează pe obiceiurile alimentare obișnuite ale celor 21 de națiuni care înconjoară Marea Mediterană, care abundă în fructe, legume, fructe de mare, nuci și măsline. Aceasta presupune consumul de carne de pasăre slabă, cereale și alimente pe bază de plante, în plus față de cantități moderate de ulei de măsline extravirgin.
Dieta mediteraneană subliniază valoarea de a pune accentul pe calitate și de a vă umple farfuria cu o varietate de alimente, inclusiv fructe, legume, fructe de mare, ulei de măsline și cereale integrale, mai degrabă decât de a vă concentra pe un singur nutrient sau grup alimentar.
Ce au descoperit cercetătorii
Cercetătorii au examinat 586 de persoane care au decedat la o vârstă medie de 91 de ani, folosind date din Rush Memory and Aging Project, un studiu care a inclus date de autopsie din 1997 până în 2022, cu până la 24 de ani de urmărire.
Factorii de viață auto-raportați, cum ar fi frecvența exercițiilor fizice, consumul de alcool, fumatul, dieta mediteraneană și scorul activității cognitive, au fost furnizate de participanți la proiect.
Pe baza acestor variabile, a fost calculat un scor al stilului de viață sănătos și a fost atribuit un număr între unu și cinci; scorurile mai mari sugerau un stil de viață mai sănătos și o funcție cognitivă îmbunătățită mai aproape de sfârșitul vieții.
Scorul funcției cognitive obținut în urma testului cu mai puțin de un an înainte de decesul participantului a fost comparat cu aceste rezultate.
După decesul subiecților, cercetătorii au scos creierul acestora din corp și l-au examinat pentru a găsi dovezi ale încurcăturilor tau și ale beta-amiloidului, două dintre simptomele principale ale bolii Alzheimer.
Dieta mediteeraneană combate demența
Potrivit Centers for Disease Control and Convention, demența este un termen folosit pentru a descrie afectarea capacității de a-și aminti, de a gândi sau de a lua decizii care interferează cu îndeplinirea sarcinilor zilnice. Nu este o afecțiune medicală specifică. Dintre demențe, Alzheimer este cel mai răspândit tip.
Studiul a constatat că, deși creierele participanților prezentau simptomele bolii Alzheimer, stilul lor de viață sănătos părea să îi protejeze într-un fel de declinul cognitiv.
Se presupune că gradul ridicat de echilibru al dietei ar trebui să ajute la declinul cognitiv prin faptul că vă menține mai sătul pentru perioade mai lungi de timp și reduce tendința de a exagera cu mâncarea nesănătoasă și gustările.
Un studiu publicat în octombrie 2023 a descoperit că microbiota intestinală a persoanelor care urmează o dietă mediteraneană ar putea fi capabilă să diminueze simptomele PTSD.
Potrivit altor studii recente, doar femeile au demonstrat un risc cu aproape 25% mai mic de boli de inimă și de deces prematur, iar cele care urmează o dietă pot reduce cu 29% șansele de a muri tinere.
Dieta mediteraneană este unul dintre cele patru modele populare de alimentație sănătoasă care pot contribui la reducerea riscului de a muri tânăr cu până la 20%, potrivit NYpost.