O sursă apropiată anchetei a declarat pentru AFP că Volksvagen va prezenta Justiției un plan în care se prevede achitarea sumei de 10,3 miliarde de dolari, care include despăgubirile pentru proprietarii de mașini și o contribuție la un fond de protecția mediului.

Potrivti agenției Bloomberg, compromisul mai prevede și achitarea unei amenzi de 2,7 miliarde de dolari către agențiile federală și californiană de protecția mediului și o investiție de 2 miliarde de dolari în tehnologii de reducere a emisiilor poluante.

Volkswagen, care a amplasat pe peste 600.000 de mașini exportate în Statele Unite un soft care permitea „păcălirea” testelor de poluare, va trebui în plus să mai verse circa 400.000 de dolari către diferite state, mai ales New York.

Prezentarea acestui plan în fața Justiției ar fi menit să închidă un lung și complicat proce de negocieri între gigantul german și autoritățile americane, dar nu va pune capăt necazurilor judiciare ale companiei.

Grupul, proprietar între altele al mărcilor Volkswagen, Porsche, Audi și Seat, rămâne vizat de ancheta penală declanșată de Departamentul de Justiție și de numeroase plângeri individuale.

Volkswagen, care a recunoscut că a amplasat soft-uri mincinoase pe peste 11 milioane de moatoare diesel, în întreaga lume, face obiectul mai multor investigațiiîn Europa.