Complet lipsit de milă, extrem de determinat să readucă țara sa la dominația globală și deloc prieten al Regatului Unit, trecutul lui Xi Jinping ar trebui să le reamintească liderilor occidentali că îl subestimează pe riscul lor, așa cum dezvăluie prima biografie completă a dictatorului comunist.
Xi Jinping, dictatorul comunist despre care se știu foarte puține lucruri
Este cel mai puternic lider din lume, zice biograful său. El conduce peste un miliard de oameni, controlează un arsenal nuclear și administrează o economie gigantică. El este provocarea numărul unu pentru noua administrație americană a președintelui Donald Trump. Cu toate acestea, știm puține despre Xi Jinping, omul care este noul împărat al Chinei. De ce?
„Am început să-l studiez pe Xi acum mai bine de un deceniu. La început, am crezut că este un alt comunist plictisitor într-un costum, genul pe care regele Charles i-a numit odată „ceară veche” când s-a întâlnit cu ei la predarea Hong Kong.
„L-am văzut stând ore întregi în Marele Palat al Poporului din Beijing, nemișcat ca o statuie. Dar când vorbea, o făcea cu o voce imperială, încrezătoare”, declară Michael Sheridan.
Motivul pentru care știm puține despre Xi când a venit la putere în 2012 este că liderii chinezi trăiesc în spatele unui văl de secretomanie. Obsedat de securitate, regimul nu publică nici măcar data nașterii. Este 15 iunie 1953, apropo, dar știm asta doar pentru că „prietenul” său Vladimir Putin îi trimite un telegramă în fiecare an.
Viața lui Xi Jinping bazată pe dificultăți incredibile, forță de caracter și perseverență
Cu ajutorul cercetătorilor chinezi, bazându-ne pe câțiva disidenți și editori curajoși, știm acum că povestea vieții sale este una de dificultăți incredibile, forță de caracter și perseverență.
A îndurat lucruri care ar fi distrus mulți politicieni crescuți în confortul și siguranța Occidentului, oricât de mult și-ar lăuda propriile povești de depășire a originilor umile sau a prejudecăților. Xi Jinping crede că sunt slabi.
Prim-ministrul Keir Starmer și secretarul său de externe, David Lammy, nu ar trebui să-l subestimeze în timp ce încearcă să traseze un nou curs cu China. Acest om provine din cea mai dură școală de pe planetă.
O copilărie de vis petrecută lângă Beijing
S-a născut lângă Orașul Interzis din Beijing, unde odată au domnit împărații. Părinții săi erau revoluționari comuniști, urmându-l pe președintele Mao Zedong.
Au intrat în capitală, au preluat puterea și s-au instalat în cele mai frumoase case.
Micul Xi Jinping – pronunțat SHEE jin PING – a mers la o grădiniță idilică, unde fluturau steaguri roșii și cântau cântece pentru președintele Mao.
Dar totul a mers prost când tatăl său a căzut din grație în una dintre purgările lui Mao. Xi și-a pierdut părinții, casa și educația.
O adolescență dominată de abuzuri și lipsuri
Denunțat ca fiul unui „gangster”, a fost hărțuit, bătut și expus pe o scenă pentru a fi abuzat. Apoi a fost reținut de Gărzile Roșii fervenți ai lui Mao.
Într-o noapte ploioasă, a scăpat și a alergat spre mica casă unde mama lui se adăpostea. L-a respins și l-a raportat. Au urmat și alte pedepse.
„Mi-au spus că aș putea fi împușcat de o sută de ori,” și-a amintit el odată, „așa că m-am gândit, ‘Care este diferența între a fi împușcat o dată și a fi împușcat de o sută de ori? De ce să ne fie frică?”
În cele din urmă, Xi a fost trimis ca adolescent să lucreze în una dintre cele mai sărace și izolate părți ale Chinei Centrale, alăturându-se milioanelor de tineri exilați din orașe.
El trăia într-o peșteră, mâncând mâncare nisipoasă, cu un butoi de lemn ca toaletă comună. Viața era atât de grea încât a evadat din nou.
Xi a terminat universitatea cu diploma de „muncitor-țărănesc-soldat”
Dar a fost prins și pus să lucreze într-o echipă de muncă săpând canalizări. Apoi a fost trimis înapoi în satul îndepărtat pentru a continua cu asta.
Uimitor, Xi Jinping a luat decizii cheie chiar atunci. Nu ar lupta împotriva sistemului. El ar conduce-o.
S-a alăturat Partidului Comunist după ce a încercat de opt ori, și-a făcut un nume ca lider de sat și, în cele din urmă, s-a întors la universitate pentru a obține o diplomă de „muncitor-țărănesc-soldat”.
Nu avea aproape deloc educație secundară, dar a muncit din greu. S-a dovedit că familia lui încă mai conta: Mao și-a iertat tatăl și calea spre putere era din nou deschisă.
Xi Jinping a reușit prin perseverență și răbdare
Au durat decenii ca Xi să ajungă în vârf. A reușit prin perseverență și planificare. Pe rând, rivalii săi au căzut. Cea mai mare amenințare pentru el a venit de la un geniu populist pe nume Bo Xilai.
Dar Bo a intrat în dizgrație după ce soția sa a fost condamnată pentru uciderea unui om de afaceri britanic, Neil Heywood, fost elev al Harrow, otrăvindu-l din cauza unei dispute de afaceri.
La putere, Xi a fost nemilos. A pedepsit mai mult de un milion de oficiali într-o campanie împotriva corupției.
A demis generali și a încarcerat bancheri. Decesele în custodie și sinuciderile sunt frecvente. Ministrul său de externe ales personal, Qin Gang, un vorbitor fluent de engleză care a servit în ambasada chineză de la Londra, a dispărut în mijlocul zvonurilor despre o aventură, un copil din flori și CIA.
Xi vrea să facă din nou China măreață. I-a spus odată lui Joe Biden că China a suferit atât de mult din cauza străinilor încât „lecția pe care am învățat-o este să nu cedăm niciodată în fața nimănui”.
Președintele Republicii Populare Chineze crede că străinii ar trebui „să iasă din Asia”
El crede că americanii ar trebui să iasă din Asia și spune că sistemul comercial mondial condus de Occident este greșit – chiar dacă acesta a condus poporul chinez din sărăcie în prosperitate în timpul vieții sale.
Apoi există ciudata sa „prietenie” cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Xi a stat pe un covor roșu în Kremlin și a declarat că ei doi „conduc schimbări în lume care nu au fost văzute în ultimii o sută de ani”.
El a susținut războiul lui Putin din Ucraina cu tehnologie de arme și acorduri comerciale, în timp ce vorbea despre pace. Pentru el, premiul este o nouă ordine mondială condusă de autocrați.
Rusia, un sat satelit al Chinei
Cu toate acestea, mulți oameni din China cred că se înșală. China și Rusia nu sunt prieteni adevărați. Mi-au fost date documente americane de clasificate care arată că Xi însuși a fost învățat ca tânăr de către supremația apărării a Chinei să se teamă și să nu aibă încredere în vechea Uniune Sovietică.
Și chiar dacă Xi face din Rusia un stat-satelit prin impunerea unor condiții dure pentru ajutorul său, ce bine poate ieși din asta? Nu are sens, spun criticii săi din țară, să distrugă economia Chinei, deja în declin, prin alientarea Occidentului.
Xi Jinping, viziune distorsionată asupra Marii Britanii
Cei bogați care au beneficiat de pe urma ascensiunii Chinei nu doresc un război cu americanii și aliații lor – un război, să nu ne facem iluzii, care ar implica și Marea Britanie. Nici milioane de oameni obișnuiți din China, care muncesc din greu pentru a-și îmbunătăți viețile.
Îngrijorarea în cercurile de informații occidentale este că Xi este prost informat – și că este, de asemenea, un asumător de riscuri. Cealaltă îngrijorare pentru această țară este că Xi nu are dragoste pentru Regatul Unit.
A fost învățat ca copil că Anglia victoriană a furat Hong Kong, a vândut droguri și a jefuit China în Războaiele Opiumului din secolul al XIX-lea.
Aceasta este o lecție de istorie distorsionată, dar care este încă obligatorie în școlile chinezești.
Xi Jinping, vizite extenuante în Marea Britanie
Punctele sale de vedere nu s-au îmbunătățit nici atunci când prima sa soție, fiica ambasadorului chinez în Marea Britanie, a divorțat de el și a plecat să locuiască la Londra.
David Cameron s-a confruntat cu inflexibilitatea impasibilă a lui Xi când a condus o delegație zadarnică la Beijing în 2013 pentru a promova „era de aur” dintre cele două țări.
Farmecul etonian al prim-ministrului a căzut plat la un banchet luminat de lună la care nici glumele, nici laudele nu au spart gheața. Neînduplecat, Cameron l-a invitat mai târziu pe liderul chinez la câteva beri în pub-ul său local, dar era deja ora închiderii pentru „era de aur”.
Apoi a fost vizita de stat extenuantă a lui Xi la Palatul Buckingham, când cuplul prezidențial chinez a schimbat politețuri cu prudență cu Regina Elisabeta și Ducele de Edinburgh.
Winnie The Pooh interzis în China comunistă
Când protestatarii din Hong Kong, acum sub conducerea chineză, au decis că plinuțul Xi semăna cu Winnie-the-Pooh, posterele și meme-urile de pe internet cu ursulețul adorabil au apărut și s-au răspândit în toată China, un cod pentru lider.
A durat ceva timp până când armata de cenzori a lui Xi a realizat această amenințare la adresa securității naționale. Poate că nu au îndrăznit să-i spună șefului, alegând grăbit să rămână pe partea sigură.
Winnie the Pooh este acum interzis în China. Pare amuzant, dar nimic nu este lăsat la voia întâmplării când lucrezi pentru cel mai puternic om din lume.